ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську презентуватимуть виставку «Подільська ікона: симфонія краси і святості»

01.08.2016
16:45
Культура

2 серпня в Івано-Франківську презентуватимуть виставку «Подільська ікона: симфонія краси і святості» з приватної колекції Олександра Чернова.

Протягом цілого місяця мешканці та гості міста матимуть нагоду помилуватися різноманітними іконами та почути історію їхнього походження і стилю.

Проходитиме виставка в музеї мистецтв Прикарпаття, що в Івано-Франківську на майдан Андрея Шептицького, 8.

Довідка:

Через невідповідність з усталеними зразками вигаданого так званого «візантійсько-московського канонічного стилю» українські духовні артефакти тривалий час були забороненими. В радянські роки їх не брали до уваги й не вивчали, бо діяли ксенофобні стереотипи неприйняття і недооцінки всієї духовної і культурної спадщини України, особливо це стосувалось «неканонічних» народних ікон.

Насправді ж українська ікона була стовідсотково канонічною, якою і надалі залишається. Народні ікони змальовані в українській традиції і ніякого стосунку до поняття «канону» грецького чи московського взагалі немає…

Завдяки Божій волі і самовідданому подвижництву дослідників українського ікономалярства вцілілі зразки народного іконопису вдалося зібрати й популяризувати. Одним із таких ентузіастів є хмельничанин Олександр Чернов, відомий колекціонер і дослідник сакрального мистецтва Поділля.

Народна ікона Поділля має багато спільних рис із мистецьким надбанням західноукраїнського регіону, але в той же час у неї присутні свої характерні ознаки та відмінності ― це самобутній зразок народного мистецтва, який дає змогу дослідити спосіб життя та морально-етичні засади Подільської землі. Таке сакральне мистецтво віддзеркалює прагнення українців єднання з Богом. Воно стверджує реальність Бога і Його святих, а тому ґрунтується на канонах і традиціях, що передаються Вселенською Церквою з покоління в покоління від предків через призму віків.

Для мистецького проекту відібрано 45 ікон.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження