ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
2
2


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Очільник Прикарпаття: Питання калійних добрив у Калуші під контролем Президента

03.03.2015
14:51
Всі новини

Що робити з Домбровським кар’єром у Калуші? Відповідь на це запитання голова Івано-Франківської ОДА пообіцяв дати вже до кінця березня.

За словами очільника Прикарпаття, видобуток калійних добрив є однією з основних сфер подальшого впровадження інвестиційних проектів, пише Фіртка.

Олег Гончарук наголосив, що інвестор для вирішення питанні переробки розсолів Домбровського кар’єру є. Проте, коли саме варто чекати перших кроків до вирішення проблеми – невідомо.

"Це питання розглядається на рівні Києва із залученням депутатів, силових органів – створена комісія. Я думаю, що до кінця березня ми отримаємо відповідь стосовно комплексного питання калійних добрив у Калуші. Це питання на рівні – під контролем Президента, Кабінету Міністрів та Генпрокурора", - сказав губернатор.

Довідка:

З 1960-х років радянська влада почала видобувати калій у Домбровському кар’єрі. Поряд із кар’єром побудували магнієвий завод, який виплавляв магній із залишків калієвого виробництва. Після банкрутства заводу Домбровський кар’єр затопили водою, через високу концентрацію металічних солей усе живе там відсутнє.

Глибина кар’єру – 80-100 метрів. Коли кар'єр почали затоплювати, замість води там одразу утворювалися розсоли, а на місцях руди – карсти (пустоти). Через ці карсти відбуваються провалля ґрунту й зсуви.

Сьогодні отруйні розсоли – відходи колись успішних калійного і магнієвого заводів – у затопленому кар’єрі підійшли до водоносного горизонту, є загроза потрапляння їх у річку Лімницю, яка постачає Калуш питною водою. З Лімниці ж хімікати швидко потраплять у Дністер – і тоді може загинути вся річкова фауна. Частина сіл Калуського району має непривабливі шанси піти під землю й бути залитою отруйним розсолом. А в зоні екологічної катастрофи опиняться десятки населених пунктів України та Молдови. Таку перспективу змальовують екологічні організації. Причому процеси на кар’єрі можуть стати некерованими зненацька.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження