ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську презентували оновлений статут міста

26.02.2015
14:12
Всі новини

Активна участь громади у житті міста. Сьогодні в Івано-Франківську презентували оновлений проект «Статуту територіальної громади міста» та проект Положення «Про місцеві ініціативи у місті Івано-Франківськ».

Розробкою статуту займається експертно-аналітичний відділ МВК та громадські активісти, пише Фіртка.

В оновленому Статуті проекті Положення «Про місцеві ініціативи в місті» пропонується знизити бар’єр винесення предстаниками територіальної громади власного проекту рішення на сесію міської ради. Зокрема, передбачено норму в 300 підписів членів територіальної громади та чіткий порядок підготовки й винесення власного проекту рішення на розгляд депутатів. Також є міни щодо проведення громадських слухань. Тепер для їхньої організації представниками громади потрібно не 7 тисяч мешканців, а тільки 75.

«У чинній редакції для того, щоб населення внесло на сесію проект рішення потрібно зібрати 10% підписів, тобто потрібно зібрати близько 14 тисяч підписів. Ця норма недосконала. Пропонуємо знизити цю планку до 300 підписів. Ця норма дуже важлива, бо часто трапляється ситуація, коли є конкретна проблема, а мешканці не можуть на неї вплинути. Із прийняттям цієї норми усе зміниться, - пояснює секретар міської ради Микола Вітенко. - Інша норма про громадські слухання – не менше ніж 5% тер громади – в районі 7 тисяч, щоб провести громадські слухання. Пропонуємо, що ініціаторами громадських слухань можуть бути не менше 75 мешканців, а по окремому будинку не менше 7 мешканців».

Представники громадських організацій стверджують, що дані зміни є бекомпромісними і такими що назріли давно.

«Зміни до статут міста – це можливість для міської ради надати шанс активним громадянам ініціювати самим вирішення проблем. Це не є рекламна реформа місцевого самоврядування – це конкретні чітко виписані механізми заслуховування чиновників. Депутатам, якщо вони підтримають це положення точно не буде соромно перед виборцями. Компромісу щодо того, що громадянам треба дати більше влади – не може бути», - переконаний керівник регіонального відділення Інституту політичної освіти Тарас Случик.

За його словами також не варто відразу після внесення змін очікувати різки змін і активності громади. Для цього, за його словами, потрібен час.

4 березня відбудуться великі громадські слухання. Окрім того, до 12 березня приймаються пропозиції від громадськості. Далі проекти із запропонованими пропозиціями виноситимуться на розгляд засідання виконкому і сесію міської ради.

До кінця квітня, за словами ініціаторів, місто отримає новий статут і нове положення про місцеві ініціативи.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження