ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Прикарпатець увійшов у топ-десятку найвпливовіших українських театральних режисерів

24.09.2014
9:20
Всі новини

Наш краянин Ростислав Держипільський увійшов у топ-десятку найвпливовіших українських театральних режисерів, яку опублікував тижневик “Дзеркало тижня”.

Рейтинг склали за оцінками семи впливових вітчизняних критиків, першу десятку визначили за максимумом балів.

серед постановників-лідерів: Андрій БІЛОУС, Дмитро БОГОМАЗОВ, Оксана ДМИТРІЄВА, Ростислав ДЕРЖИПІЛЬСЬКИЙ, Володимир КУЧИНСКИЙ, Олексій ЛІСОВЕЦЬ, Віталій МАЛАХОВ, Едуард МИТНИЦЬКИЙ, Станіслав МОЙСЕЄВ, Владислав ТРОЇЦЬКИЙ.

Ростислав Любомирович Держипільський 11 років тому прийшов в Івано-Франківський облмуздрамтеатр — як актор. А з 2008-го став керівником колективу.

Серйозний суспільний резонанс супроводжував його сценічний триптих за мотивами творів М.Матіос: "Солодка Даруся", "Нація", "Майже ніколи не навпаки". Але тут (до всього) ще й щасливий збіг обставин: фокус громадської уваги до болючих тем у творах М.Матіос вдало збігся з цікавим сценічним рішенням цих-таки тем.

На виставах стало очевидно: режисура Держипільського народжується не з запорошених підручників зі спеціальності (не з трафаретів "як треба"), а ніби язичницьке дійство, на наших очах... Ніби якась навіжена творча ідея тут і зараз захоплена режисером у його сильце — і потому емоційно й трепетно розчинена в його сценічних текстах.

У самих сцентекстах — народність, кровний зв'язок із рідною землею, ритуальні орнаменти, природний, глибоке співчуття до людських трагедій, об'ємність акторських робіт. Після гастрольного успіху (а фурор супроводжував театр у Києві і Донецьку, у США та Канаді), деякі критики зарахували режисера до "грунтівників".

Окреслили довкола нього регіональну огорожу: ось хай співає й танцює на основі етнічних сюжетів! Та зовсім не на зло тим, хто сумнівається, він ставить у Франківську чеховських "Трьох сестер". Спектакль дивний, не дуже рівний, але в певні моменти просто-таки обпалює режисерськими викликами та образами.

Ось у цьому і вплив: людина прагне перетворити колишню театральну "коробку" у центрі Івано-Франківська на живий художній організм, на місце творчої сили й глядацького тяжіння.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження