ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На Прикарпатті визначено переможців щорічної премії імені Герасима Терсенова

01.08.2014
13:39
Всі новини
31 липня в департаменті економіки облдержадміністрації відбулося засідання конкурсної комісії з присудження обласної щорічної премії імені Герасима Терсенова.

На розгляд було подано п’ять наукових розробок від вищих навчальних закладів, установ, організацій та підприємств.

За результатом  обговорення та рейтингового голосування переможцями стали:

1. Автор розробки «Універсальна технологія переробки нетра­диційної сировини, дикорослих плодів, ягід і грибів на напівфаб­рикати для виробництва продукції лікувально-профілак­тичного призначення» Касіянчук Василь Дмитрович – завідувач ка­фед­ри «Будівництво» ПВНЗ «Івано-Франківський університет права імені короля Данила Галицького», доктор філософії, професор, к.т.н. Розробка захищена деклараційним патентом України.

Пропонована технологія передбачає універсальне, безвідходне виробництво, незалежно від сировини, що надходить. З метою повного збереження вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин сушіння сировини проходить з використанням сушильних агрегатів, оснащених інфрачервоними елементами зразка «Індіго». За умови досягнення потужності до 500 т фруктово-ягідних і грибних порошків і 500 т  топінамбуру на рік дасть можливість зекономити значну кількість коштів (фруктово-ягідні та грибні порошки імпортного виробництва коштують 45 євро за 1 кг), поставляти продукцію на експорт, створити близько 200 робочих місць.

2. Автор розробки «Витратовимірювальна поршнева установка одиниць об’єму та об’ємної витрати газу на газовому середовищі в діапазоні об’ємної витрати від 4 м3/год. до 200 м3/год. при тиску до 1,6 МПа» Присяжнюк Тарас Ігорович - старший наукових співробітник науково-дослідної лабораторії центру наукового забезпечення вимірювань об’єму витрати газу ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». Розробка захищена патентом України на корисну модель, крім того подано дві заявки на отримання патентів на винаходи, які проходять кваліфікаційну експертизу.

У витратометрії основною проблемою установок з поршневими розділювачами є наявність перетоків газового середовища повз ущільнення поршня. В розробленій установці це питання вирішено шляхом ущільнення поршня надмірним тиском газу перед ним. Поршнева установка може застосовуватися для проведення калібрування лічильників газу, максимально відтворюючи та забезпечуючи умови, за яких вони працюють.

3. Автор розробки «TORCH-інфекції у ВІЛ-інфікованих осіб: особливості перебігу, діагностики та лікування» Грижак Ігор Гнатович - доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Івано-Франківського національного медичного університету, к.м.н. Розробка захищена чотирма патен­та­ми України на корисну модель, крім того подані заявки на два патенти України на винахід.

Перевага даного впровадження полягає в тому, що воно дає можливість скоротити час до встановлення точного діагнозу завдяки використанню  відповідних алгоритмів та дослідженню ліквору на наявність антитіл до збудників TORCH.

Премія у розмірі 2000 грн. на кожну розробку виплачуватиметься до Дня винахідника і раціоналізатора України (вересень 2014 року) за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію заходів Програми розвитку науково-технічної та інноваційної діяльності області до 2015 року (затверджена рішенням обласної ради від 05.06.2009 №803-30/2009).



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження