01 Березня 2018    джерело:     розділ: Всі новини
На Прикарпатті є тільки три полігони ТПВ, решту - стихійні сміттєзвалища

Сьогодні, 1 березня в Державні екологічній інспекцї в Івано-Франківській області пройшло розширене засідання колегії.

Серед іншого учасники колегії заслухали звіт щодо поводження з ТПВ в області, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як розповів заступник начальника держекоінспекції Богдан Чукор, на Прикарпатті діє 19 полігонів ТПВ, але з них тільки три (у Рибному, Калуші і Долині) та мають всі документи.

"Решту навіть полігонами назвати не можна - це стихійні сміттєзвалища. Окрім того більшість полігонів експлуатуються понад 20 років, тобто вони вже себе вичерпали. Наприклад Верховинський полігон у Бережниці немає обваловки, через що інфільтрат просочується у землю, сміття розносить вітром. Заболотівський полігон вже не діючий і мав готуватись до захоронення. Втім підприємець, який мав проводити ці роботи поставив шлагбаум і далі приймає сміття. Відкрите кримінальне провадження. Була перевірка Богородчанської міськради і виявили, що в них заключений договір на захоронення відходів на неіснуючому полігоні. Будуть штрафи і хтось понесе відповідльність", - каже Чукор.

Окремо Богдан Чукор наголосив представникам органів місцевого самоврядування, що з 1 січня вони зобов'язані сортувати сміття. Втім, всі присутні на засіданні погодились, що без повноцінної стратегії поводження з відходами, окремі купівлі сміттєсортувальних ліній не вирішать ситуацію.

"У нас вже напрацьована з іноземними партнерами стратегія поводження з відходами. Зараз чекаємо на відповідь від військових щодо передачі 10 га землі в Рибному для будівництва сміттєпереробного заводу", - анонсувала заступник голови ОДА Марія Савка.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.