01 Березня 2018    джерело:     розділ: Всі новини
Калуські судді уникають відповідальності за корупційні адмінпорушення

Днями Болехівський міський суд розглянув справу про притягнення до адміністративної відповідальності судді Калуського міськрайонного суду, який не повідомив НАЗК про зміну майнового стану.

Протокол про адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, надійшов у суд від Департаменту захисту економіки обласного ГУ Нацполіції. Як йдеться в протоколі, суддя 8 грудня 2017 року отримав дохід від продажу автомобіля "Рeugeot Еxpert" 1997 р. в. у розмірі 103 272,96 грн і не повідомив НАЗК про суттєві зміни в майновому стані, пише Курс

Йдеться про суддю Калуського міськрайонного суду Володимира Онушканича.

Суддя не визнав вини у вчиненні інкримінованого йому адміністративного правопорушення. Розповів, що у 2013 році від видав довіреність на ім’я двох осіб, яких уповноважив розпоряджатися транспортним засобом. Відтоді фактично перестав володіти автомобілем. А зв'язок з покупцями втратив "у зв’язку зі зміною номера мобільного телефону та початком АТО". Про те, що довірені особи продали автомобіль, суддя начебто дізнався 2 січня цього року, коли до нього в робочий кабінет прийшли працівники поліції з уже складеним протоколом про адміністративне правопорушення. 4 січня суддя отримав офіційне підтвердження про відчуження транспортного засобу з сервісного центру МВС України в м. Калуші.

У судовому засіданні також з’ясувалося, що договір купівлі-продажу цього автомобіля був укладений у Волновасі Донецької області 8 грудня 2017 року. У цей час Онушканич був на робочому місці, що підтвердив довідкою, виданою головою Калуського міськрайонного суду. Оскільки не знав про відчуження автомобіля, пояснив суддя, не міг подати вчасно декларацію про зміни в майновому стані.

Суддя Болехівського міського суду Михайло Поляниця закрив провадження щодо колеги "у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення".

Окрім "Рeugeot Еxpert", в е-декларації судді  Володимира Онушканича ще два автомобілі. Зокрема, він користується автомобілем  "Volkswagen Passat" 2005 р. в., який належить Ігорю Шумезі – голові крайової організації НРУ. Дружині Онушканича належить "Volkswagen Caddy" 2010 р. в., придбаний у 2016 році за 10 000 гривень (!). До речі, на сайтах з продажу автомобілів ціна таких авто стартує від 9000 доларів.

Втім, Онушканич – не єдиний суддя Калуського міськрайонного суду, який задекларував автомобілі, вказана вартість яких у декларації значно нижча за ринкову.

Заступник голови Калуського міськрайонного суду Олег Мигович 5 січня цього року повідомив НАЗК, що купив автомобіль Audi A6 2008 р. в. за 47 817 гривень. Ціна таких автомобілів на ринку від 11 000 доларів.

Суддя цього ж суду Роман Якимів купив у жовтні минулого року "Subaru Forester" 2005 р. в. за 30 000 гривень. Ринкова ціна такого авто – від 7500 доларів.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.