07 Лютого 2018    джерело:     розділ: Культура
В Івано-Франківську презентували книгу французького дослідника «Свята Русь»

6 лютого в обласній науковій бібліотеці ім. І.Франка презентували переклад книги французького історика, професора Вищої школи соціальних наук Алена Безансона «Свята Русь».

Ініціатором та модератором презентації  став доктор філософських наук, професор Дмитро Дзвінчук.

Презентував книгу перекладач, громадський діяч, експерт з мовних питань, заступник голови Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя при Міністерстві культури України, уродженець Прикарпаття Тарас Марусик.

Він детально розповів про свою перекладацьку діяльність, співпрацю з французьким істориком Аленом Безансоном щодо популяризації його дослідницьких праць українською, роль французьких істориків в популяризації української історії в світі.

За словами Тараса Марусика, «Свята Русь» – це історико-філософська праця, в якій автор аналізує пропагандистські методи російської держави в різні історичні епохи, зокрема при Радянському Союзі. Ця книга стала особливо актуальною сьогодні в час російсько-української війни, гібридної війни проти України. Окремі положення книги викликали жваву дискусію серед учасників презентації – науковців, істориків, перекладачів, громадських активістів, студентської молоді.

Тарас Марусик наголошував на ролі книжки в становленні ідеології держави, необхідності проведення заходів з популяризації україномовних видань.

Модератор зустрічі Дмитро Дзвінчук зауважив, що Алену Безансону у своїй роботі вдалось показати всю брехню і пропаганду Росії. «Сьогодні ми не знаємо, яким чином нас оцінює і сприймає західний світ. Він, в основному послуговується стереотипами, які нав’язує російська пропаганда. Але Безансон якраз зумів показати, що у всі часи свого існування Росія завжди послуговувалася брехнею. Вона могла маскуватися під напівправду, під різні фейкові інформації, але це завжди була, як правило, пропогандистська брехня».

Своєю чергою, начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Володимир Джигіта зазначив, що заходами регіональної цільової програми підтримки книговидання, яка діє в області, передбачено видання перекладної та історико-патріотичної літератури, проведення книжкових форумів та різноманітних заходів із популяризації книги та читання. Тому такі зустрічі, на яких жителі Івано-Франківщини можуть ознайомитися з працями зарубіжних науковців, їхнім баченням шляхів становлення нашої держави, є надзвичайно важливими.

Завершилася зустріч автограф-сесією Тараса Марусика, де всі охочі могли придбати книгу з його підписом.




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.