15 Червня 2015    джерело:     розділ: Кадр дня
На Прикарпатті відбувся перший Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва (фото)

 

Вчора у селі Гошів Долинського району відбувся перший Міжнародний фестиваль карильйонного і дзвонового мистецтва «Дзвони Ясної Гори єднають усіх».

У ньому взяли участь карильйоністи з Бельгії, Польщі, Росії, а гостей зустрічали музикою двох карильйонів, інформують в ІФ ОДА.

Один з них встановлений у монастирі з нагоди перенесення чудотворної ікони Гошівської Матері Божої, інший – сімейний мобільний інструмент братів Ботвінкіних з Києва. 

Участь у заході взяв заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, заступник голови обласної ради Остап Дзеса, представники райдержадміністрацій області та кілька тисяч українців.

«Фестиваль «Дзвони Ясної Гори єднають усіх» ми внесемо у туристичні каталоги, поширюватимемо інформацію про нього всіма можливими засобами. Він буде невід’ємною частиною заходів культурного спрямування у рамках реалізації «Єврокарпатської ініціативи». Переконаний, що фестиваль буде проводитися щорічно і стане візитівкою нашого краю», - зазначив Ігор Пасічняк.

Нагадаємо, що ідея проведення даного фестивалю належить ігумену монастиря Чину Святого Василія Великого на Ясній Горі о. Дам'яну Кастрану, який, у свою чергу, висловив вдячнісь керівництву облдержадміністрації за допомогу в організації заходу. «Сьогодні тут є люди різних християнських традицій, адже нас об’єднала спільна молитва та карильйонне мистецтво. Приємно, що на наше звернення відгукнувся і надав матеріальну, інформаційну та організаційну допомогу безпосередньо голова облдержадміністрації Олег Гончарук», - розповів о. Дам'ян Кастран.

Варто також зазначити, що Гошівський карильйон, на якому сьогодні виконували різноманітні музичні твори, встановлений на дзвінниці Гошівського монастиря. Він складається з 52 дзвонів, на яких можна виконувати церковні мелодії чи твори класичної музики. Карильйоном може керувати як людина (для цього він обладнаний спеціальною клавіатурою), так і комп’ютер. Дзвони для цього карильйону відливали у Бельгії на пожертви приватних осіб. Їхні імена викарбувані на дзвонах.

Перший ювілейний дзвін було встановлено та освячено 5 серпня 2012 року з нагоди 275-ї річниці перенесення чудотворної ікони Гошівської Матері Божої до монастиря.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.