23 Жовтня 2014    джерело:     розділ: Кадр дня
Івано-Франківському Студентському Братству - 25 років

Сьогодні виповнюється 25 років з часу заснування Студентського Братства на Івано-Франківщині. Історія цієї організації тісно пов'язана зі здобуттям української незалежності.

Братство об`єднало найпрогресивніших на той час молодих людей краю, вільнодумців кінця 80-х, які стали лідерами національного піднесення на Галичині поряд з львів'янами.

Основними засновниками СБ були Павло Андрусяк та Віктор Кімакович, а першим головою став Ярослав Головатий.

Прикарпатці добре пам'ятають «живий ланцюг» до Дня соборності України в 1990 році, акції непокори і політичні страйки, ядром яких були “братчики”. А студентське голодування в Києві, організоване СБ і назване «революцією на граніті», вже увійшло в підручники з новітньої історії України. Члени організації також проводили численні культурно-просвітницькі та мистецькі заходи, спрямовані на відновлення українських народних традицій, встановлення пам’ятників борцям за волю України, активно діяли у своїх вузах та студентських громадах.

Студентське Братство на Прикарпатті виховало цілу плеяду українських лідерів, управлінців, яскравих особистостей, серед них - Віталій Перевізник, Андрій Романчук, Павло Бабій, Ілля Гончаров та багато інших.

ОДТРК "Карпати"




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.