20 Грудня 2013    джерело:     розділ: Кадр дня
Народ України - перший у рейтингу 200 найвпливовіших українців

http://news.liga.net/upload/resize_cache/iblock/1ff/380_230_2/1ff29aeffc440d5da76699fa5169fb90.jpgЖурнал «Фокус» опублікував щорічний рейтинг 200 найвпливовіших українців. Редакція називає його безпрецедентним, оскільки вперше в історії видання список очолив не гарант Конституції, а істинний тримач влади — громадяни України.

Тисячі українців стоять на Майдані. Одні вийшли, протестуючи проти згортання євроінтеграції, інші приїхали, щоб підтримати рішення чинної влади. І ті, й інші сьогодні вписані в політичні розклади країни. Так редакція «Фокусу» пояснює вибір лідера рейтингу .

Після виходу на перші ролі Людини Майдану всі політичні фігуранти з державними посадами, що володіють реальними важелями влади, втратили у вазі. Уперше після інавгурації Віктор Януковичпоступився першим місцеи рейтингу впливовості.

Єдиними учасниками першої десятки, що зберегли свої позиції, виявилися Дмитро Фірташ (№9) та Юлія Тимошенко (№5). За час президентства Януковича Фірташу вдалося сконцентрувати практично всі ключові підприємства хімічної галузі. А придбання Фірташем спільно з головою Адміністрації президента Сергієм Льовочкіним (№8) UA Inter Media Group Limited, у який, зокрема, входить телеканал «Інтер», ще більше зміцнило його позиції.

Що ж до Тимошенко, то неформальний лідер об’єднаної опозиції, навіть сидячи за гратами, впливає на політичні процеси і настрої в країні.

На хвилі народного невдоволення опозиційні лідери посилили свої позиції у рейтингу. Арсеній Яценюк піднявся на одну сходинку (№14), Віталій Кличко — на чотири (№16) , а Олег Тягнибок — на шість (№30).

Близькість і лояльність до чинної влади і раніше залишаються необхідною умовою впливу і червоною ниткою проходять через весь рейтинг, пише «Фокус». Син президента Олександр Янукович у нинішньому списку посів четверту сходинку. Його бізнес-успіхи вражають. Так, «Всеукраїнський банк розвитку», що належить старшому синові Януковича, за підсумками 2012 році показав прибуток у 29,8 млн гривень — це майже в 1,5 рази більше показника 2011 року.

1. Народ України, носій суверенітету і єдине джерело влади в Україні *

2. Віктор Янукович, президент України

3. Рінат Ахметов, співвласник компанії «СКМ»

4. Олександр Янукович, президент «МАКО Холдинг», старший син президента України

5. Юлія Тимошенко, лідер партії « Батьківщина»

6. Микола Азаров, прем’єр-міністр

7. Сергій Арбузов, перший віце-прем’єр міністр

8. Сергій Льовочкін, глава Адміністрації президента

9. Дмитро Фірташ, власник холдингу DF, голова Федерації роботодавців

10. Віктор Пінчук, засновник компанії East One та Фонду Віктора Пінчука




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.