05 Листопада 2013    джерело:     розділ: Кадр дня
Вишиванюк: Зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння - пріоритет влади (фото)

Голова ОДА Михайло Вишиванок зустрівся з представниками польських товариств, які зареєстровані та працюють в Івано-Франківську.

У круглому столі взяли участь керівники 5 об’єднань поляків, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, заступник голови ОДА Олександр Криницький та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації. На сьогодні в Івано-Франківській області проживає близько 2000 поляків, польська громада є однією з найбільших та найкраще зорганізованих на території Прикарпаття.

Розпочинаючи зустріч, голова ОДА Михайло Вишиванюк підкреслив: «Прикарпаття традиційно було і є територією де абсолютно спокійно і комфортно проживають люди різних національностей і народностей. Зараз в області реалізується чимало заходів у рамках виконання завдань Президента України Віктора Януковича щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин. Особливо теплі та дружні відносини у нас історично склалися з польською громадою, адже ми пов’язані багатовіковою спільною історією. В області реалізується чимало цікавих проектів у співпраці з поляками».

Про наймасштабніші із них присутніх поінформував ректор Прикарпатського Національного університету Ігор Цепенда. Серед спільних проектів – спорудження Міжнародного центру зустрічей української і польської студентської молоді та відбудова колишньої астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван. Ці проекти ще у 2011 році ввійшли у «Дорожню карту українсько-польських відносин» підписану Президентами України та Польщі.

Представники польських товариств у ході зустрічі торкнулися і проблемного для них питання - доступності для усіх польських спільнот міста нещодавно відкритого у Івано-Франківську Центру польської культури та європейського діалогу. Міський голова Івано-Франківська запевнив, що підніматиме цю проблему на зустрічі із представниками Генерального консульства Республіки Польща у Львові вже найближчим часом.

Загалом представники польських громад відзначили позитивну співпрацю з обласною державною адміністрацією та подякували голові ОДА Михайлові Вишиванюку за особисту підтримку та розуміння. Також у ході зустрічі керівник Товариства польської культури ім. Ф.Карпінського Ванда Рідош запропонувала ввести у відповідний підрозділ ОДА додаткову штатну одиницю по роботі з національними меншинами, взявши на цю посаду саме представника нацменшин краю.

Насамкінець голова ОДА запропонував польським товариствам спільно з Прикарпатським університетом, для поглиблення українсько-польських відносин, розробити спеціальну програму з популяризації на Прикарпатті життя та творчості відомого польського письменника, який народився і жив на Прикарпатті Станіслава Вінценза.

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0857.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0883.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0872.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0900.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0890.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0891.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0863.jpg

http://www.if.gov.ua/include/img/IMG_0912.jpg




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.