07 Жовтня 2013    джерело:     розділ: Кадр дня
В Івано-Франківську презентували фільм "Іван Сила" (фото)

На ці вихідні в кінотеатрі «Космос» відбулася франківська прем’єра першого українського дитячого фільму «Іван Сила».

Прототипом головного героя став цирковий український силач Іван Фірцак, якого у 1928 році визнали найсильнішою людиною планети. На піку своєї кар’єри, після того, як в 1928 році він припинив виступати за кордоном, повернувся на Батьківщину.

«Іван Сила» - це повнометражний пригодницький фільм, створений на 100% державного фінансування на замовлення Державного агентства України з питань кіно. Автори сценарію та режисери Віктор Андрієнко та Ігор Письменний. Сценарій створено за мотивами книжки Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили».

У ньому знялася ціла плеяда відомих українських акторів та атлетів – Дмитро Халаджи, Василь Вірастюк, Віктор Андрієнко, Ольга Сумська, Ігор Письменний.

Головний слоган фільму «Правда завжди переможе».

У неділю на показ фільму до Франківська приїхали і його режисер та сценарист Віктор Андрієнко і виконавець однієї з ключових ролей Василь Вірастюк. Вони спілкувалися з глядачами і розповідали про всі перипетії зйомок.

Як розповів Андрієнко, все почалося з того, що у 2011 році з пропозицією створити дитячий фільм до нього звернувся продюсер Володимир Філіппов. «Мене ця ідея зацікавила, але я розумів, що не так просто відшукати історію для такого фільму, - поділився він. – Потрібно було щось наше, українське. Це мали бути пригоди, причому цікаві не тільки дітям, але й дорослим. Одного разу у своїх друзів-художників я побачив на столі книжку «Неймовірні пригоди Івана Сили» Олександра Гавроша. Почитав і зрозумів – те, що треба. Показав продюсеру. Йому теж сподобалося. Але то був не сценарій, а художня література».

Тож разом зі своїм другом – російським актором і режисером Ігорем Письменним – зачинилися під Москвою на дачі і за три дні за мотивами книжки написали кістяк сценарію. Ще тиждень чистили текст, а потім подали одразу продюсерам і на художньо-літературний конкурс «Коронація слова». Продюсери відправили сценарій на тендер по фінансування дитячого кіно у Державне агентство з питань кіно. І так сталося, що майже одночасно сценаристи отримали дві перемоги. 31 травня 2012 року сценарій отримав перше місце на конкурсі. А невдовзі продюсерська компанія отримала державне замовлення і фінансування у сумі майже на 16 мільйонів гривень на створення фільму.

Зйомки тривали три з половиною місяці. Знімали у Чернівцях, Кам`янці-Подільському, та в Іршавському районі, що на Закарпатті.

Як каже сам Андрієнко, головним для нього було дати дітям свого українського героя – а по відгуках дітей після перегляду фільму розуміє, що це вдалося. Тепер дітки знають не тільки «Супермена» чи «Спайдермена», а мають і свого Івана Силу.


Репортер




Використання матеріалів лише за умови посилання на ifPortal.net та узгодження з редакцією.