ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Переселенка з Ірпеня у Франківську реставрує старовинні меблі

31.05.2022
22:16
Суспільство
Реставраторка з Ірпеня Олена Приходько в Івано-Франківськ приїхала на початку березня через повномасштабну війну. Вже кілька тижнів вона співпрацює з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм. Олена реставрує вироби із тканини та шкіри. Нещодавно закінчила працювати над старовинною колекцію меблів XIX століття, розповідає реставраторка кореспондентці Суспільного.



Олені Приходько вдалося відновити вісім старовинних предметів інтер’єру з палацу Скарбків-Яблоновських, що в Бурштині. Майже всю експозицію розмістили в музеї. Реставраторка розповідає, що це – цінні та дорогі меблі. Вони були покриті сухозлітним золотом та виготовлені з тканин, які виробляли в Європі.



“Коли я це робила, ще раз дивувалася майстерності тих людей, що виготовляли ці меблі. Вони на кожному етапі ускладнювали їх заради краси. Все дуже гармонійне, вони зручні. Я не можу сісти, на жаль, але дуже хочеться, бо крісла виглядають затишними й зручними”, — каже Олена Приходько.



Окрім старовинних меблів, Олена реставрує і сторічне взуття – постоли. Скільки ще місцевих експонатів їй вдасться відновити, реставраторка не знає. Адже невідомо, скільки ще залишатиметься в місті. Олена живе тут вже три місяці. І каже, жодного разу не пошкодувала, що приїхала саме в Івано-Франківськ. Сюди, пригадує, її запросив друг та вчитель Олег Дунаєвський.

“Він з перших днів війни мені писав і телефонував. Бо я ж була в такому стані – тиждень не їла, спали всі одягнуті, не розуміли, що взагалі відбувається. Лише чули постійні вибухи за 3 км від нас. Це ж чому було складно вийти? Рюкзак з документами, кілька речей, водички – 100 грамів. Йти треба 20 км. А я ж ще з котиком була. Оскільки мене тут чекали, то я сюди й приїхала. І Олег мене зустрів, поселив”, — розповідає Олена Приходько.

Жінка планує повертатися додому в Ірпінь. Каже, її будинок вцілів від обстрілів.

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження