ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Недотримання правил використання газових приладів призводить до нещасних випадків

28.01.2022
16:36
Новини Прикарпаття
В грудні 2021 року дві трагедії трапилися через порушення елементарних вимог безпечного використання природного газу в побуті.

1 грудня мешканці села с. Студінка Калуського району Івано-Франківської області по вул. Січових Стрільців залишили без нагляду працюючу опалювальну піч. Довготривале користування опалювальною піччю та відсутність достатнього припливу повітря призвело до вигорання кисню в приміщені та потрапляння продуктів згорання в житлову кімнату. Як наслідок - двоє людей отруїлися чадним газом. На жаль, з одним смертельним наслідком.

Чадний газ також став причиною смерті мешканців приватного будинку по вул. Остаповича в с. Юнашків Бурштинської ОТГ Івано-Франківської області. Трагедія трапилася 20 грудня. Довготривале користування самовільно встановленим конвектором з несправною автоматикою безпеки та відсутністю достатнього припливу повітря також призвело до вигорання кисню та потрапляння продуктів згорання (окису вуглецю ( СО) в приміщення.

Причини трагедій встановило Державне підприємство Карпатський експертно-технічний центр Держпраці після проведення експертиз.

В свою чергу, АТ «Івано-Франківськгаз» нагадує кілька елементарних, які допоможуть врятувати життя людей:

1. При користуванні газовими приладами забезпечити доступ повітря та вентилювання приміщення для належного повітрообміну.

2. Не залишати без нагляду працюючі газові прилади.

3. В димових та вентиляційних каналах повинна бути тяга. Слід пам’ятати, що при вологій та вітряній погоді тяга в димових та вентиляційних каналах суттєво погіршується, а в окремих випадках може утворитися так звана зворотна тяга. Особливо пильними мають бути користувачі димохідних газових приладів. На відміну від турбокотлів (які для згорання газу використовують повітря з вулиці та виводять продукти згорання на вулицю), димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться в димоходи. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом.

4. Категорично заборонено встановлювати вентиляцію зі штучним спонуканням (примусові витяжки) в будинках, де встановлені газові прилади з відводом продуктів згорання в димохід.

5. Власникам димохідних газових приладів рекомендовано встановити сигналізатор загазованості із клапаном-відсікачем. Крім подачі звуко-світлового сигналу про перевищений рівень загазованості, спрацьовує електромагнітний клапан-відсікач, який перекриває надходження газу. Окрім того, слід пам’ятати, що однією з причин нещасних випадків є також самочинна газифікація, перевстановлення та заміна газового обладнання. Проводити перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, вносити зміни в конструкцію газових приладів без погодження з газорозподільною компанією категорично заборонено.

Версія для друку


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження