ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На Прикарпаття сотні людей їдуть шукати золото

21.09.2021
11:02
Всі новини
Вперше про поклади дорогоцінного металу на Прикарпатті заговорили ще пів століття тому. Тоді це була сенсація всесоюзного масштабу, про яку писали чи не всі газети. А гори заполонили золотошукачі.

Відтоді щороку у пошуках золота в Карпати їдуть сотні людей. Одні повертаються з порожніми руками й називають “карпатське ельдорадо” не більше як красивою легендою. Інші ж, переконують – золото лежить мало не під ногами, пише «Галицький кореспондент» з посиланням на “Подробиці”.

У його пошуках прочісують кілометри гірських річок. Його збирають по крупинках, але мріють знайти кілограми. Озброївшись лотком і лопатою, метр за метром люди досліджують дно карпатських річок.

Для франківця пана Романа невеличка пробірка із золотистим піском – це неоціненний трофей, який він уже пів століття зберігає вдома.

Романові Фабриці – за вісімдесят. Але його ім’я й досі на вустах. Адже він перший з українських журналістів, хто ще в далеких сімдесятих знайшов золото в Карпатах. І написав про це публікацію. Стаття стала сенсацією. Її тиражували ледь не всі всесоюзні газети.

Він запевняє: Карпати просто встелені золотом. Тоді в сімдесятих один із геологів навіть провів для нього експеримент і взяв проби просто з дороги.

«Давайте вийдемо на дорогу… там дорога така гужова йде. Копнемо і теж промиємо. І точно – промили, а там теж золото, золото, золото. Так що у нас в Карпатах золотом усипані дороги», – каже Роман Фабрика.

Староста села Люча на Косівщині Микола Хім’як розповідає, що у потічку Ласкунса знайшли запаси золота. Була розмова в 90-ті про можливий початок видобутку золота. Але Верховна Рада визначила видобування на Закарпатті, нас залишили як державний запас.

Відтак на Прикарпаття почали приїжджати чорні археологи. У сільській раді кажуть: не раз зверталися до поліції. Але впіймати старателів – не просто.

Яку останні кілька років безжально розривають чорні археологи… Схожа ситуація і в сусідньому – Верховинському районі. Його теж називають карпатським клондайком. Саме тут у витоках Чорного Черемоша на кордоні із Румунією справді є золото.

Іван Зеленчук – науковець, корінний гуцул. Чоловік запевняє: чутки про карпатське золото – то не легенди, то щира правда.

«Воно накопичувалось великими кількостями в тих глибоких шарах. А потім почало проступати вище і вище, і в результаті дійшло до Карпат. Так що в Карпатах є золото», – зауважує доктор геолого-мінералогічних наук, академік Академії екологічних наук України Олег Адаменко.

Але, за словами академіка Олега Адаменка, його там так мало, що добувати економічно не вигідно. Золоті злитки можна знайти на закарпатській Рахівщині, біля Берегового та села Ділове. На Прикарпатті ж трапляється лише так зване розсипне золото.

Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження