ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Найвисокогірніша ОТГ Івано-Франківщини створила опорну школу

12.09.2019
16:27
Всі новини
У Білоберізькій об’єднаній територіальній громаді, яка є найвисокогірнішою прикарпатською ОТГ, запрацював опорний навчальний заклад з трьома філіями.

Від створення опорного навчального закладу у Білоберізькій громаді «виграли» всі учасники процесу. Насамперед, оновили матеріальну базу у самому Білоберізькому ліцеї, проте, не забули і про філії. У зв’язку з ліквідацією юридичної особи і перетворення на філію, тут відбулось справжнє оновлення. Адже, як говорить завідувач Барвінківської початкової школи Лілія Сливчук, тих 18 учнів у двох класах-комплектах, мають усе те ж саме, що і в учні в ліцеї у центрі громади.

«Для наших двох з’єднаних класів за власні кошти громади придбали усе необхідне для повноцінного впровадження стандартів Нової української школи. Маємо роздатковий матеріал для дітей, нові меблі, ноутбуки, інтерактивні дошки та підключення до Інтернету, завдяки чому можемо використовувати навчальний матеріал напряму з мережі. У самому приміщенні зробили капітальний ремонт», - розповідає Лілія Сливчук.

У Білоберізькій ОТГ повністю з забезпечили усім необхідним початкову школу згідно стандартів НУШ, а вчителі, які працюють з початковими класами пройшли відповідне підвищення кваліфікації. Кажуть, нові методики і додаткове обладнання робить навчальний процес легшим і цікавішим для дітей. Після садочка діти ще краще сприймають через гру, тож конструктори LEGO, ляльковий театр і яскраві набори магнітів для них – саме те.

«Дітям подобається такі методики навчання, це у певному сенсі ускладнює роботу вчителям, але зараз багато в чому ми використовуємо гру, що раніше не практикувалось. Після року роботи за новими методиками, можу сказати, що діти вчаться працювати у групах, висловлювати свою думку, це величезний прогрес в освіті», - говорить вчитель початкових класів Білоберізької опорної школи Ярослава Павлюк.

А завдяки перетворенню в опорний навчальний заклад отримала багато нового навчального обладнання і матеріалів і старша школа. Найпотрібнішим, за словами вчителів-предметників, були комплекти для дисциплін природничо-математичного циклу.

Вчителька хімії з багаторічним стажем Оксана Князька говорить, що зі створенням опорного навчального закладу значно кращою стала матеріальна база. Відтепер є усе обладнання для лабораторних і практичних робіт.

«Моделі молекул, які учні складають самі, допомагають разом із інтерактивними матеріалами, які можемо використовувати завдяки мультимедійній дошці, цікаво і просто пояснювати суть хімічних процесів», - вважає вчителька.

Комплекту навчального матеріалу, за її словами, вистачає на весь клас, всі учні задіяні і не є просто спостерігачами, а безпосередніми учасниками.

В опорному навчальному закладі Білоберізької ОТГ зараз загалом навчається 170 дітей. Як розповідає директорка ліцею Марія Дудидра, школа у громаді була і раніше прототипом опорного навчального закладу. Якість освітньої послуги у порівнянні з сусідніми ліцеями настільки разюче відрізнялась, що до Білоберізької школи віддавали дітей навіть з сіл сусіднього Косівського району. Зараз таких учнів у закладі 32.

«Завдяки створенню опорної школи, ми змогли значно поліпшити матеріальну базу. Отримали обладнання для п’яти спеціалізованих кабінетів природничого циклу, додатковий комп’ютерний клас, створили інклюзивну кімнату, де освіту і відповідний супровід отримує один учень», - каже Марія Дудидра.

Особливістю цього опорного навчального закладу є складна територіальна доступність. Філії Білоберізького ліцею розташовані на відстані 3-5 і навіть 7 кілометрів, але враховуючи високогірні особливості та поганий стан доріг, це дуже багато. В зимовий період дістатись до ліцею з віддалених сіл дуже складно, тож з ініціативи сільського голови Білоберізької громади Дмитра Іванюка тут створили пришкільний інтернат, де діти проживають з понеділка по п’ятницю і можуть повноцінно навчатись у комфортних умовах. Тут, за словами начальника відділу освіти, молоді і спорту, культури і у справах дітей Білоберізької сільської ради ОТГ Галини Дмитроняк, для них є спальні кімнати, організоване харчування і можливість робити домашнє завдання.

«Створити опорний навчальний заклад нас підштовхнули особливості гірської території. Маленькі початкові школи і велика школа у Білоберізці, куди все одно продовжувати навчання у старших класах йшли діти з цих шкіл. Поки не увійшла у структуру опорного навчального закладу Устеріцька гімназія. Думка, що з реорганізацією у філію школа помре, там ще переважаюча. Але я думаю, що приклад трьох філій, які отримали хороше оновлення у складі опорної школи, спростує цей міф і згодом усе стане на свої місця», - говорить голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк.

Створення опорних навчальних закладів у гірській місцевості, на думку радниці з муніципальних послуг Івано-Франківського ЦРМС Марії Баран, сприяє реальному втіленню принципу рівного доступу до якісних освітніх послуг усіх дітей незалежно від місця проживання.

«Забезпечення якісних та доступних освітніх послуг у високогірних районах справа нелегка. Проте створення опорної школи, покращення матеріально-технічного оснащення у кабінетах природничо-математичного циклу опорного закладу, забезпечення вимог НУШ у філіях – це невеликий перелік досягнень колективу Білоберізької ОТГ. – говорить Марія Баран, - Закривати школи у гірських місцевостях не можна до того часу, поки там будуть вчитися хоч кілька дітей. Громада вимушена створювати додаткові умови, щоб забезпечити рівний доступ до освіти. Показовим є будівництво пришкільного інтернату, щоб діти за складних погодних умов не йшли додому 7 км вгору, а могли отримувати якісну освіту та проживати поряд із опорною школою. Зауважу, що я разом з журналістами не змогла подолати шлях в одну із філій – 7 км стрімко вгору».

На її переконання, такою навчальною базою, яка сьогодні є у сільських опорних начальних закладах, може похвалитись навіть не кожна міська школа. Тож створення опорних шкіл, це однозначно шлях до підвищення якості освітньої послуги.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження