ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


У Прикарпатському університеті відбулися читання пам’яті Степана Пушика

01.03.2019
15:22
Всі новини
Днями в залі наукової бібліотеки університету відбулися читання пам’яті видатного письменника, поета, літературознавця, фольклориста, журналіста, громадсько-культурного і політичного діяча, народного депутата України I демократичного скликання, лауреата Державної премії України ім. Тараса Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України, члена Спілки письменників України, кандидата філологічних наук, професора нашого університету Степана Пушика. В січні цього року йому мало б виповнитися – 75.

Організувала захід кафедра української літератури факультету філології, на якій багато років працював і творив професор Пушик. Модератором зустрічі виступив завідувач кафедри української літератури, професор Степан Хороб. Вшанувати пам’ять Степана Пушика прийшли ректор університету Ігор Цепенда, колеги-викладачі, студенти, його рідні та друзі. 

«Це добра традиція в нашому університеті вшановувати пам’ять видатних постатей, які довгі роки були разом з нами. З одного боку – пам’ять про них, а з іншого боку – можливість підсумувати те, що ними зроблено і визначити пріоритети на майбутнє, виходячи з залишеної ними величезної спадщини. Переконаний,  що його доробок – це добра платформа для студентів і для молодих науковців, які можуть продовжувати його дослідження міфології, фольклору та історії нашого краю», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Про непересічність цієї людини-епохи, про неординарність його як викладача фольклору, як творця нового жанру – поєднання ознак традиційної повісті, роману і фольклорних вкраплень у своїх виступах в пам’ять про Степана Пушика говорили голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, декан факультету філології Роман Голод, заслужений журналіст України Ольга Бабій, головний редактор журналу «Перевал» Ярослав Ткачівський, письменник Степан Процюк, приятель Степана Пушика Іван Грицишин.

«Я знав Степана Григоровича як людину та як письменника. Він був непересічним чоловіком, контрастним, у якихось речах геніальним. Іпостасі його творчої ходи відомі – це проза, поезія, пісенна творчість, дослідження, фольклор і «Слово о полку Ігоревім». Нам буде бракувати таких людей», – сказав Євген Баран.

Під час зустрічі студенти-філологи прочитали слова поезії Степана Пушика. Також в залі прозвучав аудіозапис виступу видатного письменника.

Степан Пушик відійшов у вічність у серпні минулого року. Втім, його слово живе і сьогодні. Наразі викладачі університету та сім’я Степана Пушика працюють над збіркою його невиданих віршів. Упорядником майбутнього видання є кандидат педагогічних наук, професор кафедри української літератури Ольга Слоньовська. Також під час зустрічі вона зазначила, що працює над тим, щоб світ побачив у друкованому форматі щоденник письменника.

«Нас тішить те, що молодь, студентство знають творчість Степана Пушика. Від імені нашої родини вдячний тим людям, які не забувають про нашого батька і роблять все для того, щоб його слово і далі лунало», – звернувся до присутніх син поета Тарас Пушик.

На завершення заходу видавництво «Нова зоря» передало для університетської бібліотеки примірники книги «Твори Степана Пушика».

Читання пам’яті Степана Пушика у стінах університету відбулися вперше, однак організатори сподіваються, що вони стануть традиційними.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження