ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Франківський Карітас розбудовує осередки для молоді з інвалідністю у Коломиї та Чернівцях

18.09.2018
8:40
Суспільство

Франківський Карітас опікується дітьми та молоддю з інвалідністю вже понад десять років. Благодійна організація допомагає не лише тим, хто проживає у Івано-Франківську, але й створюємо групи самодопомоги у районах. За останні чотири роки створені осередки у м. Бурштин, м. Тисмениця, м. Калуш, смт. Богородчани, смт. Рожнятів, смт. Отинія та у Верхнянській ОТГ,  новостворені осередки вже працюють у Витвицькій та Більшівцівській ОТГ. В осередках діти та молодь збираються на тренінги, майстер-класи, разом проводять дозвілля.

Наразі Карітас Івано-Франківськ має на меті розбудовувати подібні осередки й у інших регіонах Західної України. Задля цього організували круглий стіл, де керівники груп самодопомоги, що діють у районах Івано-Франківської області, ділилися досвідом з керівниками Карітасу Коломиї та Карітасу Чернівецької єпархії.

«Наш досвід показує, що завдяки групам самодопомоги діти та молодь з інвалідністю стають більш відкритими до людей, розвивають свої здібності та радіють спілкуванню з однолітками, – говорить координатор проекту Марія Халабарчук, – адже здебільшого сім’ї, де є діти з інвалідністю, ведуть усамітнений спосіб життя, вони рідно виходять на вулицю, не беруть участь у житті громади. Тому ми вважаємо своїм обов’язком, так би мовити, вивести цих дітей у світ».

Представники Карітасів зацікавлені роботою з дітьми та молоддю з інвалідністю і наголошують, що в цьому є необхідність.

«У Чернівцях Карітас лише недавно створений і тому є ще чимало невирішених питань, наприклад, щодо приміщення, однак ми бачимо велику потребу створювати такі осередки, – говорить директор Карітасу Чернівецької єпархії отець Василь Гасинець, – ми вже почали вивчати ситуацію на парафіях та в ОТГ і плануємо зустрічатися з людьми».

Осередок у Більшівцівській ОТГ є одним з новостворених. Група самодопомоги тут діє з серпня цього року, заняття відвідують 12 осіб, віком від 7 до 32 років.

«Часто батьки комплексують через те, що їхня дитина ніби не така, як усі і самі починають ізолювати дитину від інших, тримаючи її вдома, – говорить керівник групи самодопомоги Більшівцівської ОТГ отець Ярослав Клюса, – ми пояснюємо батькам, що чим більше дитина спілкується з іншими дітьми, тим більше розвивається, стає більш рішучою. І ми це побачили на прикладі дітей, які відвідують нашу групу самодопомоги у Більшівцях».

 Після обговорення за круглим столом практичний психолог Лідія Англійчук провела майстер-клас з виготовлення картин з вовни. Подібні майстер-класи керівники груп зможуть проводити вже в себе на місцях у новостворених осередках.

Круглий стіл відбувся в рамках проекту «Базовий проект розбудови самодопомоги для людей з вадами розвитку і для організації консультацій методом «Неповносправні, а також їхні батьки консультують неповносправних» в регіонах Коломиї та Чернівців в Західній Україні». Проект діє за фінансової підтримки Акція Людина та Карітасу Фульда (Німеччина).



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження