ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


У прикарпатських об’єднаних територіальних громадах активно впроваджуються заходи з енергоефективнос

18.09.2018
7:22
Всі новини
Невдовзі така діяльність допоможе ОТГ заощаджувати енергоресурси, а також значно економити кошти у майбутньому. Роботу у цьому напрямі здійснює Агенція розвитку ОТГ Прикарпаття спільно з фахівцями Енергетичного інституту Івано-Франківського національно-технічного університету нафти і газу та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Про це повідомив виконавчий директор агенції Максим Чопей.

«Цей проект ми розпочали ще з середини літа, оскільки мали розуміння того, що громади потребують підтримки у сфері енергоменеджменту. Сьогодні ОТГ, будемо відвертими, отримали на свій баланс об’єкти соціальної інфраструктури з високим рівнем енергоспоживання. Тому громади з моменту утворення самотужки взялись до проведення заходів з енергоефективності. Вони почали здійснювати роботи із заміни вікон, дахів, реконструкції систем опалення тощо. Але цього недостатньо. Щоб така діяльність дала реальний ефект і економію коштів – необхідно застосовувати професійний підхід. З огляду на це, прийняли рішення залучити до цієї діяльності фахівців з ІФНТУНГу, щоб у такий спосіб здійснювати у громадах системну та якісну роботу з енергозаощадження», – сказав він.

Максим Чопей говорить, що ефективна діяльність у сфері енергоменеджменту може сприяти економії коштів, які в подальшому використовуватимуть для розвитку інфраструктури. «Приміром, сьогодні енергоспоживання на метр квадратний у закладах соціальної інфраструктури становить приблизно 250 гривень. Запровадивши заходи з енергоефективності, ця сума може становити 120 гривень. Вивільненні кошти на енергопостачання таких об’єктів – реальний ресурс для розвитку ОТГ. Його можна спрямовувати на розвиток інфраструктури, так як це роблять, до прикладу, у Старобогородчанській ОТГ», – наголосив він.

Радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук говорить, що енергоменеджмент дає можливість для реалізації проектів, а також залучення чималих інвестицій.

У той же час експерт повідомив, що агенцією проведено шість кущових семінарів для представників ОТГ області. Упродовж навчання слухачі займалися написанням технічних завдань, було здійснено й ряд виїздів на огляд об’єктів з метою здійснення їх енергоаудиту. У результаті було сформовано фокус-групи. Нині здійснюються роботи із розробки енергопаспортів таких будівель.

Зі слів Ігоря Мельничука, громади, які підготують якісний план дій з енергетичного розвитку, матимуть змогу взяти участь в Угоді мерів (ініціатива ЄС – ред.).

«Угоду мерів буде підписано з громадами, які розроблять якісний план дій сталого енергетичного розвитку. Угода зобов’язує громаду, яка є учасником конкурсу, до 2030 року зменшити викиди вуглекислого газу на 30 відсотків. Реалізація цієї ініціативи є можливістю для залучення серйозних інвестицій з Європейського Союзу», – сказав Ігор Мельничук.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження