ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)
Відкриття новорічної ялинки(19.12.2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську відкриють притулок для потерпілих від домашнього насилля

14.08.2018
9:52
Всі новини
У контексті Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» Кабінет Міністрів України рекомендує органам місцевого самоврядування керуватися «Типовим положенням про притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», затвердженим відповідною постановою.

Низка громадських організацій, зокрема «Культурно-освітнє товариство інвалідів «УМГ»,  «Поклик нації», «інститут соціально-політичного та екологічного розвитку», а також українські соціально-політичні газети «Преса за лаштунками» та «Дзвони нації» вже звернулися до керівництва Івано-Франківська з проханням сприяти у вирішенні проблеми домашнього насильства і просять розглянути можливість надання консультативної, ресурсної, фінансової підтримки у відкритті першого в місті центру допомоги, пише газета Галичина.

«Сьогодні питання домашнього насильства має тенденцію до зростання, – йдеться у зверненні. – Кожна третя жінка та кожний п’ятий чоловік у світі страждають від побиття в сім’ї. А в Україні ця цифра жахає!».

І як доказ: за інформацією начальника ГУ НП в івано-Франківській області, цього року дільничними офіцерами поліції винесено 1359 офіційних попереджень та 5 захисних приписів «особам, які скоюють насильство в сім’ї», а загалом на профілактичному обліку в дільничних офіцерів поліції підрозділів превентивної діяльності органів Національної поліції України, згідно зі звітом за 5 місяців цього року, перебуває 13 тис. 393 особи.

Андрій МАРКОВ, голова ГО «Культурно-освітнє товариство інвалідів «Українська молодіжна група»:

– Наша громадська організація заснована ще 1995 ро­ку, а перереєстрована 5 років тому. Допомагаємо нужденним і людям з інвалідністю, а також тим, хто потерпає від насилля в сім’ї. За підтримки місцевої влади ми реалізували й далі здійснюємо низку соціальних проектів – облаштування модульних убиралень в Івано-Франківську, ініціативу «Поділись» тощо. Маємо на меті втілити ще один соціальний проект – облаштування кімнати-притулку для людей, які потерпіли від домашнього насилля. Адже закон України зобов’язує органи державної влади вирішувати цю проблему.

Відповідальному суб’єктові в реалізації державної політики – Департаменту молодіжної політики та спорту виконкому Івано-Франківської міської ради рекомендовано впорядкувати цю соціальну потребу – організувати центр допомоги. Адже, згідно з розпорядженням, один такий центр має працювати з розрахунку на 10 тисяч людей. Наразі в Івано-Франківську немає жодного. Бо будинки тимчасового перебування, притулки для нужденних і центри допомоги постраждалим від домашнього насилля – це не одне і те ж. Нам відповіли з департаменту, що такий центр є у селищі Верховині, але звернулися за сприянням до міського голови.

Зі свого боку, наша громадська організація запропонувала використати той потенціал, який ми вже маємо, – навчених волонтерів і комунальне приміщення, і на його базі відкрити центр допомоги людям, які потерпіли від домашнього насильства. Поліція пообіцяла допомогти. Нададуть можливість встановити кнопку виклику з виведенням на пульт охорони, а також правоохоронці гарантуватимуть безпеку людям у нічний час. Потрібно, щоби служба соціального захисту міста створила три штатні робочі місця для людей, які б погодинно, згідно з типовими нормами, чергували у центрі допомоги і надавали необхідні первинні психологічні консультації. Тож слово за виконавчим комітетом, який мав би прийняти рішення про створення такого центру і призначити відповідальних за це осіб. Від Нацполіції вже таке призначення є. Ми запропонували міському голові в одному з районів івано-Франківська обладнати дві кімнати – спонсори готові облаштувати в них спальні і побутові місця, поліція надасть охорону, а ми виділяємо приміщення з оплатою комунальних послуг і т. д.

Очікуємо, що проект невдовзі за­працює. Потерпілим від насилля людям радимо звертатися в поліцію – а далі можливі різні варіанти реагування. А як бути, якщо після кількох днів перебування в поліції насильник повертається в сім’ю із ще більшою злістю і бажанням помститися? Для запобігання такій загрозі в поліції вже напрацювали спеціальну методику того, як людині убезпечити себе від кривдника і як не дозволити агресорові вдатися до повторного акту насилля. Хочемо виготовити буклети з роз’ясненнями, як діяти людям, якщо існує загроза чи відбувається насильство у сім’ї. А також періодично в «Галичині» інформуватимемо жителів про функціонування в місті такого центру допомоги.

...Як це часто буває – чимало добрих справ у державі робиться або із запізненням, або навздогін. Такі центри допомоги, які сьогодні рекомендує створювати Кабмін, якими переймаються департаменти соціальної політики і спонукають щонайшвидше втілювати в життя громадські організації, на наш погляд, мали б уже працювати щонайменше 10 років – з часу перших важких наслідків суспільної і родинної реінтеграції колишніх українських заробітчан четвертої хвилі трудової міграції після їхнього повернення. Про роль Церкви, зокрема про створення у парохіях комплексних заробітчанських порадень, а в державі – центрів допомоги свого часу говорив ще глава УГКЦ світлої пам’яті блаженнійший Любомир Гузар, проте лише БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» та поліція послідовно опікуються долею жінок, потерпілих від сексуального рабства чи домашнього насилля. Тож сьогодні створення центрів допомоги стало ще невідкладнішим, бо проблем побільшало. Адже, крім економічних  чинників і синдрому революції та війни, які сприяють зростанню домашнього насилля, створення таких центрів допомоги надзвичайно на часі й через нове збурення останніми роками української трудової міграції, яке може призвести до ще жахливіших непередбачуваних суспільних наслідків.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження