ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012)
Різдво в Івано-Франківську(2012)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Прикарпатські ОТГ вчили на чому можна заробити, а на чому зекономити

17.04.2018
7:07
Всі новини
13 квітня в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування в рамках семінару «Ефективний бюджет громади – запорука фінансової спроможності» експерти Центрального офісу реформ навчали громади, як ефективно керувати бюджетними коштами – на чому ОТГ може заробити, а на чому зекономити.

За словами директора Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Панасюк, громади Івано-Франківської області мають уже відпрацьовані механізми формування бюджетів. Але важливо вивчати і досвід сусідів, їх джерела надходжень. Адже в здоровій конкуренції громади зможуть ефективніше розвиватися.

«Бюджет кожної ОТГ – це чотири компоненти: освітня субвенція, медична, а також базова дотація та власні надходження. Власне за останнім компонентом дві громади, Верхнянська і Печеніжинська, показали за минулий рік одні з найвищих темпів зростання в Україні, посівши 8 і 10 місця всеукраїнського рейтингу серед 159 ОТГ. А це означає, що вони навчились ефективно керувати власними місцевими ресурсами», - наголошує Руслан Панасюк.

У свою чергу, координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ Яніна Казюк наголошує, що ОТГ Івано-Франківщини мають початково нижчі показники спроможності (власні доходи на душу населення, капітальні видатки на одного мешканця), ніж промислово розвинені області. Тому, вважає Яніна Казюк, тут потрібно робити наголос саме на проекти місцевого розвитку, зокрема, туризм. Вона також наголошує, що частина прикарпатських ОТГ має статус гірських територій, а зараз за дорученням уряду фахівці працюють над новим баченням їх розвитку.

Печеніжинська об'єднана територіальна громада збільшує власні доходи завдяки єдиному, земельному та іншими податками. Проте, основні кошти громада отримує за рахунок податку з доходів фізичних осіб, фактично заробітної плати, каже начальник відділу фінансів Печеніжинської ОТГ, зазначає Василь Досінчук, начальник відділу фінансів Печеніжинської ОТГ. Тому у громаді активно працюють з місцевим бізнесом і роботодавцями. Намагаються донести до них, що сплачені податки – це ті ж дороги, школи, якість медичної допомоги.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження