ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Покладання вінків до пам'ятника
Покладання вінків до пам'ятника


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На Прикарпатті найбільше раком хворіють діти в Калуському і Надвірнянському районах

15.02.2018
11:55
Всі новини

В Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні під спостереженням в гематолога перебувають 93 дітей з онкогематологічною патологією та 138 дітей спостерігаються в онколога.

Найбільше дітей з онкогематологічними захворюваннями та хворих на рак в місті Івано-Франківську, Надвірнянському та Калуському районах, пише Курс.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції щодо ситуації боротьби із раком серед дитячого населення області, приуроченої Всесвітньому дню боротьби проти раку. 

Заступник головного лікаря ОДКЛ Лідія Матвіїв розповіла, що щорічно 175 тисячам дітей по всьому світу діагностують онкохвороби, а в Україні щорічно реєструється 1000-1200 нових випадків злоякісних новоутворень у дітей. Серед причин смертності у дітей та підлітків онкологічні захворювання посідають друге місце. Більше 70% всіх онкологічних захворювань дітей є виліковними, якщо діагностуються і лікуються на ранній стадії.  

В онкогематологічному відділенні  ОДКЛ застосовуються сучасні технології діагностики та Європейські протоколи хіміотерапії лікування дітей з гемобластозами та дітей хворих на рак. 

"На жаль, в суспільстві склалися стереотипи, що рак - це вирок, але при сьогоднішніх можливостях діагностики і лікування, ми бачимо результати і сподіваємося на ще кращі результати, - зазначила Лідія Матвіїв. В нас 80-90% дітей мають шанс на одужання".

За словами медика, вікових закономірностей щодо діагностування раку немає, адже захворювання можуть виявити навіть в немовлят.

Завідуюча відділенням онкогематологічним відділенням ОДКЛ Алла Іваненко каже, що коли у відділенні лікують немовлят, то змушені чекати результат до 5 років, адже клініко-лабораторна ремісія спостерігається аж через такий тривалий час. У більшості випадків хвороба не повертається. 

"Хімія надзвичайно токсична, жорстка, дає багато ускладнень. Вона дає можливість досягти успіху у боротьбі зі злоякісними утвореннями, але бувають випадки, коли дитина не може пережити хімію", - розповіла Алла Іваненко.

На думку лікаря, однією з причин онкозахворювань є погіршення екології. А ще - у сім’ях поширені погані звички. Також є проблеми з здоровим харчуванням: якісне харчування сьогодні можуть дозволити собі добре забезпечені родини. 

Лікарня чи одна сім’я не може забезпечити лікування дітям. Для цього звертаються до програми "Дитяча онкологія". Ця програма надає супровідне до хіміотерапії лікування для дітей. 
У відділенні є 25 ліжок. Дітей лікують три лікаря-гематолога та один онколог.

Державне фінансування на лікування хворих дітей недостатнє. Медикаменти отримує онкогематологічне відділення за державною програмою «Онкологія» та обласною програмою «Здоров’я населення Прикарпаття». За словами Лідії Матвіїв, з 2017 року по сьогодні в лікарні продовжують отримувати медикаменти, які були у заявці за 2016 рік. Так, за державною програмою за 2017 рік отримали ліків на 8 мільйонів гривень, за обласною програмою - 150 тисяч гривень. Також отримали препарати на 600 тисяч по перерозподілу препаратів з інших областей. Допомагають благодійні фонди, які минулого року надали препаратів на 350 тисяч гривень. 

Алла Іваненко рекомендує, якщо сталося так, що в сімї перша дитина має онкозахворювання, при плануванні другої дитини батькам варто звернутися до генетиків. Цього року на спостереження вже відправили 6 здорових дітей. Загалом вилікували вже близько 200 дітей.

«Ми б хотіли батькам нагадати про те, щоб були уважними і пильними до своїх дітей, щоб вони не приводили вже занедбаних дітей. Щоб звертали увагу на різні симптоми і зміну поведінки дітей», - звернулася Лідія Матвіїв.

 



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження