ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


В Івано-Франківську презентують нову книгу Маркіяна Прохаська

12.02.2018
16:30
Культура

У п’ятницю, 16 лютого, у Книгарні «Є» відбудеться презентація збірки короткої прози Маркіяна Прохаська «Нестримна сила води».

Це друга розмова з циклу «9 міст - 9 історій», під час якої журналіст, письменник Маркіян Прохасько та поет, літературознавець Назар Федорак  розмірковуватимуть про те, чим є уявний світ: втечею чи пошуком.

Ключем до розмови є оповідання Маркіяна «Найдавніший світ» —  уявний світ, який ми собі вифантазовуємо.  Загалом  збірка «Нестримна сила води» — це дев’ять оповідань, що так чи інакше зводяться до пошуку ідеального міста. Серед безлічі можливих урбаністичних пейзажів, часів, вимірів й альтернативних світів тут розгортаються історії розквіту та занепаду, відчаю та надії, безпеки та переховування, поразки та рутинного переживання найбільшого щастя.

«Ніщо у Всесвіті немає сенсу, якщо ти його у цьому не бачиш, - каже автор. - Тож сенс — це дуже суб'єктивна річ. І сам пошук — це сенс. Шукати можна скрізь, але ця книга про пошук ідеального міста і місця, пошук себе у місті через мільйони його сюжетів, деталей і комбінацій. Місто дає для цього необмежені можливості, адже його концепція є вершиною людської цивілізації, а розвиток міст впродовж історії показує те, як ідеї різних цивілізацій проявляються у культурі та побуті».

Дев’ять історій з книжки, які автор знову перепроживатиме одну за одною під час зустрічей у 9 містах країни, сповнені різною мірою напруги та сюжетності. Кожна переплітається між собою за допомогою спільних ідей, а інколи персонажів. У цих текстах —  усі напівтони світу, проте об’єктом цікавості автора стає саме місто як найвиразніша ознака людської цивілізації.

«Спосіб мислення різних людей пов'язаний із тим, що їх оточує: з кліматом, ландшафтом, кількістю сонця, - зауважує Маркіян. -  Відповідно до цього ми створюємо наші поселення, вписані у світ, але і відмежовані від нього; будуємо теплі помешкання чи вішаємо дерев'яні жалюзі на вікна, ми п'ємо холодне мате або гарячі чаї о п'ятій вечора, ми споруджуємо із каменю чи дерева. Усе це міське плетиво відображає плин нашої історії, хід якої — це нестримна сила води, що беззупинно все оновлює, але принцип її дії залишається незмінним».

Початок зустрічі о 18:00. Вхід вільний.

Маркіян Прохасько - письменник, журналіст. Народився в Івано-Франківську, з дитинства живе у Львові. Вивчав історію та журналістику в Українському католицькому університеті. Журналіст, колумніст. Працював у львівському виданні «Твоє місто». Публікувався у виданнях «Zbruc», «The Ukrainians», «Українська Правда», «День», «Галицький кореспондент», «Курс», «Медіакритика», «Український журнал» та інші. «Нестримна сила води» — перша книга автора.

 



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження