ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Комунальники Франківська намагаються через суд узаконити тінізацію тарифу на прибирання територій

03.01.2018
13:20
Всі новини
Вищий господарський суд України залишив без задоволення касаційну скаргу комунального підприємства Івано-Франківської міськради «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» щодо визнання недійсним рішення АМКУ про зловживання комунальниками монопольним становищем та накладення на підприємство 100 тис. грн штрафу.

Про це свідчить постанова суду від 7 грудня, пишуть Наші гроші.

У червні 2013 року Тимчасова адміністративна колегія АМКУ визнала комунальну івано-франківську «Муніципальну інвестиційну управляючу компанію» (на той час – КП «Єдиний розрахунковий центр») такою, що займає монопольне становище на ринку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в Івано-Франківську, а також зловживає ним у частинах:

  • розрахунку завищеної собівартості послуги з прибирання прибудинкової території через врахування недостовірних площ прибудинкових територій;
  • укладенні зі споживачами договорів приєднання, зміст та умови яких порушують права споживачів.

Завищення собівартості послуг з утримання, йдеться у рішенні АМКУ, призвело до необґрунтованих прибудинкових тарифів, а надсилання у рахунках-фактурах вже узагальненої інформації (без розкриття вартості складових тарифу) обмежує інтереси споживачів – за наявності конкуренції на ринку, споживачі могли б обрати іншого надавача послуг.

Як встановили в АМКУ, комунальники порушували законодавство про захист економічної конкуренції вже на етапі укладення договорів приєднання – у якості додатка надсилали споживачам лише витяг з рішення Івано-Франківської міськради з зазначенням структури, періодичності та строків надання послуг з утримання – без зазначення тарифів на її складові. А умови та зміст договорів, які «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» надсилала споживачам, не відповідали вимогам Типового договору.

За вчинення цих порушень Колегія оштрафувала комунальне підприємство на загалом 200 тис. грн – по 100 тисяч за кожне з порушень.

Ще у 2013 році КП звернулось до суду з позовом проти АМКУ про визнання цього рішення недійсним, однак, програло у всіх інстанціях. На другому судовому колі, коли справа потрапила в касацію, суд припинив провадження через набрання законної сили первинного рішення у справі (від 02.12.2013).

У січні 2014 року комунальники звернулись до Антимонопольного комітету із заявою про перегляд рішення в частині, яка стосувалась порушення антимонопольного законодавства при укладенні зі споживачами договорів приєднання, за яке отримала 100 тис. грн штрафу. Однак, АМКУ залишив його без змін.

Саме з позовом про визнання недійсним рішення АМКУ, прийнятого за наслідками перегляду первинних висновків Комітету, комунальники і прийшли в суд восени 2016 року. І вже програли перше судове коло.

У своїх висновках суди керувались тим, що позивач не спростував обставин, викладених у рішенні АМКУ.

Зокрема, один із доводів комунальників не спростував висновків АМКУ, а зрикошетив на користь відповідача.

Позивач згадав про наявність істотних обставин, які не були відомі АМКУ станом на датку прийняття рішення, а саме про висновки судів, які визнавали законними договори приєднання «Муніципальної інвестиційної управляючої компанії». У зазначених судових ухвалах, відмічали суди уже під час розгляду позову комунальників до АМКУ, визначалася правомірність договорів, незважаючи на неоформлення їх в індивідуальному порядку. Крім того, відмічали суди, у рамках цих справ не розглядалися питання щодо можливого обмеження інтересів споживачів через невідповідність окремих умов договору вимогам Типового договору.

Від грудня 2015 року керівником КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» є Мирон Джус. З січня 2013 року в статусі виконуючих обов’язків підприємство очолювали Петро Шкутяк, пізніше – Руслана Василюк.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження