ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012)
Різдво в Івано-Франківську(2012)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Франківець зібрав вдома цілий зоопарк з екзотичних риб

08.04.2016
8:44
Суспільство
Франківець Тарас Олійник зібрав унікальну колекцію прісноводних акваріумних риб-хижаків — понад 40 видів! Це мешканці Амазонки, озера Оріноко, водойм Таїланду та Ангори. Дуже гарні, але й небезпечні, бо при годуванні можна лишитись без пальця.

Тарас Олійник — страшенно цікава людина. За фахом юрист, шість років моржує, тому забув, що таке застуда. Кілька років не користується громадським транспортом і ходить пішки по 13 км на день. Каже, раніше важив 104 кг — зараз 60. Уклав з другом парі, що схудне. Вдалося! Відмовився від вечері, повільно жує їжу, п’є за півгодини до того і стільки ж після. Пише вірші, співає в хорі. Але ми до нього — за іншим, пише Репортер

В одній із кімнат свого охайного помешкання родина Олійників облаштувала справжній зоопарк. Тут є на що подивитися. В одному кутку — два папужки та кілька видів гризунів. Навпроти цієї галасливої компанії, під лампою, у великому акваріумі томляться, як на сонечку, черепахи — амазонські червоновухі та наша болотяна червонокнижна. А найбільша гордість Тараса Олійника — три величезні акваріуми з різними рибинами. Їх тут десь 40 видів.

З рибами все почалося з 1998 року. Тоді Тарас вчився на першому курсі юрфаку, написав для когось реферат, заробив перші гроші та й купив двох піраній.

«То була диковинка для Франківська, — сміється він. — Знайомі в гості прийдуть, а ти їм щось готуєш, натесуєш м’яска і вкидаєш в акваріум рибкам. Фактично, з того часу й розвиваю своє хобі — акваріумністика. До речі, 2 квітня ми відзначали своє професійне свято».

Тарас проводить екскурсію домашнім зоопарком та розповідає про кожного мешканця. Багато й цікаво. Ну, про пташок і гризунів усе зрозуміло, а от риби…

«Оце унікум природи, він у мене з малька виріс, — чоловік показує на величезну півметрову рибину — Це червонохвостий фрактоцефалус або сом орінокський. Ще його мешканці Амазонки називають гігантською рибою, бо сягає до трьох метрів. Для нього немає жодної неможливої здобичі — птахи, навіть, люди. Він у мене живе три роки. Ручний — з рук їсть».

Поруч із гігантом мешкає ще один хижак — сом-альбінос кларіас. Він має чотири отруйні шипи. Його укус еквівалентний 40 укусам ос чи кількох шершнів, а то й скорпіона. Така рибина мешкає в Тайланді. Цікаво, що може довго обходитись без води. Наприклад, коли водойма висихає, то цей кларіас може переповзти в іншу.

Нещодавно Тарас додав ще одного співмешканця — птеригопліхт парчевий, також із сомів і також з Амазонки. Завдяки своїй надміцній броні може мешкати з усіма хижаками.

«Я його гладив, то таке відчуття, що торкаєшся обладунків лицаря, — каже Тарас. — А плавники такі гострі, що й хліб можна розрізати. Тому йому не страшне сусідство з іншими фішмонстрами».

В одній із кімнат свого охайного помешкання родина Олійників облаштувала справжній зоопарк. Тут є на що подивитися

В акваріумі з хижаками плаває листя салату, шкірка від огірка. Виявляється, що дуже люблять овочі. Хоча, Тарас годує їх рибним філе, кормом з протеїном.

«Овочі червонохвостий дуже любить, — розказує акваріуміст. — Вчора кинув великий огірок, то нині лиш кусок шкірки. А ще він виконує функції «утилізатора». Рибок, які вже доживають своє, поселяю до нього. Змивати в унітаз — це кощунство».

В іншому акваріумі живе акула Челінджера! Тарас каже, що на ній вчені досліджують види боротьби з раком. Від усіх хвороб ця рибина виліковується сама — голодує. З місяць нічого не їсть, лиш активно рухається і відновлюється. Виростає до двох метрів, якщо регулярно й багато годувати. Цікаво, що всім рибам Тарас Олійник раз на тиждень робить «розгрузку», не годує, аби ті оздоровлювалися.

З акулою мешкає риба з двома рядами гострих зубів — астронотус оцелатус. Простіше його називають — павичеве око. Має цікаве забарвлення.

«У мене їх жила пара, було цікаво спостерігати, — розповідає Тарас. — Вони пару обирають на все життя і надзвичайно дбайливі батьки. У них можна багато повчитись. Самочка своє віджила, а це — самець. Тяжко пережив втрату. Як голодні, то й пальця можуть відкусити. Але їх можна приручити, бо запам’ятовують господарів. Вони — чи не єдині з риб, які більше цікавляться тим, що відбувається зовні акваріума, ніж всередині».

Тарас водить пальцем по склі, риба рухається за пальцем. Пробуємо самі — на чужих не реагує…

Окремо, у маленьких акваріумах — бійцівські півники. Невибагливі до їжі, до умов, тому їх можуть доглядати навіть діти.

«Цих рибок треба тримати окремо, бо мають такий норов, що як поселити двох, то за 5-7 хвилин жива залишиться одна, — пояснює Олійник. — Того й бійцівські. У тайців дуже популярно влаштовувати такі бої, робити ставки. Дуже прибутково».

Ще є окремий нехижацький акваріум. Є тут дві піраньї метиніси, яких за цікаву форму ще називають срібними доларами. Попри грізну назву, ці риби — вегетаріанці! Люблять водорості, листя салату, шпинат. Поміж них плаває сомик анциструс, виростає до 20 см, а поки має лиш два. По всьому акваріумі просто таки літає ще один сомик — касатка-перевертач. Цікавий тим, що харчується брюшком до верху.

«Риби ніколи не бувають нудними, — говорить Тарас. — Біля них просто добре. Вони відчувають твій емоційний стан. Коли поганий настрій, то виконують такий повільний, спокійний танок. Веселий — рухаються енергійніше».

А ще Тарас Олійник мріє помандрувати на батьківщину більшості своїх підопічних — на береги Амазонки.



Версія для друку


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження