ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


На Рожнятівщині сільський лікар прийняв складні пологи та врятував немовля

12.02.2016
18:31
Всі новини

Без будь-яких спеціальних засобів у домашніх умовах дільничний лікар із села Петранка Рожнятівського району прийняв пологи та оживив новонароджену дівчинку, інформують Вікна.

Маля назвали Марічкою. Нині це красива рожевощока і така люблена батьками доня. Вона добре їсть, розвивається і росте на радість татові й мамі. А ті надякуватися не можуть сільському лікареві, який врятував життя дитині.

«Перед цими екстремальними пологами я йшов центром села, — тепер вже з усмішкою пригадує день народження дівчинки пан Богдан. — Був ранок, я повертався з виклику, зустрів кількох знайомих, згодом порозмовляв зі сільським священиком. Бесіду перервав телефонний дзвінок. Хтось кричав, плакав, і я спочатку навіть не зрозумів, що трапилося».

Телефонували родичі 29-річної сільської вчительки молодших класів. Лікар знав, що жінка вагітна, народжувати вона мала в івано-франківському обласному перинатальному центрі. Там її готували до кесарівого розтину. Та трапилося так, що майбутня мати на 38-ому тижні вагітності приїхала додому і в неї почалися перейми.

Родина запанікувала. І недаремно, адже коли лікар приїхав до породіллі, то побачив, що на світ вже з’явилися ніжки маляти.

«Таке сідничне передлежання та положення плоду — показання для кесарівого розтину, ось тому й жінка перебувала в обласному медзакладі, — розповідає Богдан Ониськів. — Міркувати довго не довелося, і швидку викликати також, бо життя дитини й подальше здоров’я залежали від кількох хвилин і моїх рук. За свою практику я прийняв не одні пологи, але таке бачив уперше».

Та сільський лікар не розгубився, але про всяк випадок зателефонував колегам з районної лікарні. У кількох словах описав ситуацію та просив приїхати кваліфікованих гінекологів. Але районні медики сказали, що часу в Богдана Ониськіва немає, і треба негайно приймати пологи.

Допомагати порадами сільському лікареві взявся завідувач гінекологічним відділенням райлікарні Орест Костецький та лікарі з цього відділення.

”Я поставив мобільний на ліжко біля породіллі, вмикаю гучномовець і беруся приймати пологи. Колеги одразу запитали, у якому положенні пальці ніг дитини. Я відповів, що вони стоять доверху. Ті сказали, що треба розвернути так, аби п’яти були догори”, — пригадав чоловік.

Згодом Богдан Ониськів двома пальцями витягнув ручки немовляти. Далі було найскладніше. Лікареві довелося знайти рот манюні, запхати туди пальці, а іншою рукою притримувати за тулуб та легко тягнути. Жодних спеціальних засобів та ліків чоловік не мав, робив все автоматично, уважно слухаючи порад районних гінекологів. І думав лише про те, аби зберегти життя маляті.

Дівчинка з’явилася на світ майже без ознак життя. Богдан Ониськів самотужки відсмоктав слиз, тер п’яти дитині та масував плечі. І сталося диво — маля закричало. Тоді пан Богдан перерізав пуповину, попросив жінку потужитися, аби народилася плацента. І тоді вже приїхала швидка.
Новоспечену матір з донькою повезли у район. Вага дитини при народженні була 3 600 кілограма, зріст 54 сантиметри.

Районні колеги пана Ониськіва констатували, що дитина й матір здорові й за кілька днів виписали їх додому. Наразі батьки не тямляться від щастя. Про всяк випадок відвезли маля на обстеження до Івано-Франківська, але й там їх заспокоїли та сказали, що із дівчинкою все гаразд.

А сільський лікар, коли проходить біля будинку врятованої дівчинки, завжди навідує маля і дякує Богові за ще одне врятоване життя.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження