ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Архітектор Віктор Зотов запропонував знести у Франківську хоч одне архітектурне рагульство

17.04.2015
17:14
Всі новини

В «Urban Space 100» відбулася відкрита лекція відомого українського архітектора Віктора Зотова про урбаністику в місті. Послухати киянина прийшло чимало молодих архітекторів, дизайнерів та просто активних людей, кому цікава тема урбаністики. Серед присутніх був і головний архітектор міста Володимир Гайдар.

Головними тезами майже двогодинна лекції від Віктора Зотова були – справжність, простота та відкритість, які повинні бути у міському середовищі, пише "Репортер".

«Сходи, паркани, реклама – це зло, – говорить Зотов. – Має бути відкритий доступ, простір».

Архітектор показав наслайдах кілька прикладів відкритих і доступних просторі в інших країнах, наприклад, площі в Сан-Марко, Барселоні.

«Тут нічого не набудовано, рівна площа, лише люди, голуби, ну і ще, можливо, переносні парасольки. Все, – коментує Зотов. – Там цінують простір. Найцінніша властивість площі тоді, коли вона наповнюється людьми. У Києві на Хрещатику – фонтани, які займають 30 % території, стінки, ялинки, палки, розкладки, машини. Людям там нема, що робити. Місто – це простір між людьми. Так ще Аристотель казав».

За словами архітектора дуже класне починання в «Теплого міста» – зробити в Івано-Франківську ще кілька пішохідних вулиць, зокрема вулицю Вірменську та Грюнвальдську.

«Я впевнений, що вийде, – говорить Віктор Зотов. – Але важливо включити транспортників, які би сказали, що в місті можна, а що ні. Франківськ точно попереду в Україні щодо цього. В Києві я не знаю жодної пішохідної вулиці. Про їх створення навіть не говорять. П’ять років тому я заговорив про це, ідею сприйняли, як ідіотизм. В столиці 3 млн. населення, а тут 200 тисяч. Потім раз Майдан і рік ніхто не їздить. Зробили опитування, виявилося, що деякі водії оцінили покращення транспортного руху. Пішохідні вулиці – дуже важливо».

Також за словами архітектора важливе вміння цінувати справжнє.

«Я вперше в Івано-Франківську і тут є відчуття Європи, – говорить Зотов. – Від Києва до Франківська, так само, як від Франківська до Амстердама. Тут є європейськість і купа автентики – оцього справжнього».

Що не сподобалося у місті? Показуючи на засклений будинок навпроти Білого дому, каже, рагульство в архітектурі – це випробування, яке нам треба пройти. Мовляв, як буде воля більшості, такого може не бути.

«Я надіюся, що саме звідси підуть якісь зміни, – каже на завершення лекції Віктор Зотов. – У мене до вас буде прохання знести щось, що буде прикладом для всієї України».

Довідка: Віктор Зотов – засновник архітектурного бюро «ZOTOV&CO», яке спеціалізується на сучасній архітектурі та урбаністиці, орієнтуючись перш за все на європейську архітектуру.

Він є засновником і куратором міжнародного архітектурного фестивалю «CANactions».

Віднедавна Зотов один з членів журі міжнародного архітектурного конкурсу «Child-friendly public space», який проводиться для Івано-Франківська.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження