ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Відкриття обласного дозвільного центру
Відкриття обласного дозвільного центру


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Різдвяна зірка франківського журналіста поїхала на Донбас (фото)

23.01.2015
11:55
Суспільство
У шопці, що до Різдва прикрасила центр Івано-Франківська, цього року з’явився новий елемент — зірка роботи франківського журналіста Володимира Гарматюка.

— Першу зірку зробив у грудні 2013 року, — розповів «Вікнам» Володимир Гарматюк. —  Тоді вчителька школи, у якій навчалася моя донька, попросила батьків допомогти організувати різдвяну виставу, хто що міг би. Треба було виготовити Різдвяну зірку, бо та, що була, вже пошарпалася і не мала святкового вигляду. Я зголосився зробити, хоча ще не знав як. Пригадую, як ще підлітком  ходив у вертепі, був Іродом, а на Маланку — циганом. До нас приїхали учні зі Сходу України в гості на Різдво. То вони дуже тішилися – такого у них не було тоді, на початку 90-х. Особливо почесним вважали носити Зірку. Тож почав вдома щось мудрувати, шукав по книжках, в інтернеті, але нічого цікавого не знаходив. Крім того, зірка ж мала крутитися!

 

 

Якщо зірка має крутитися, значить, основа — кругла. Вирішив робити елементи зірки з паперу, оскільки інструменту належного, щоб обробляти дерево чи інший матеріал, не мав. Крім того, пригадує Володимир, у дитинстві часто щось клеїв, тож, і взявся «крутити» і клеїти зірку з паперу.

— Вдома був кольоровий папір, тож, з нього і зробив першу Різдвяну зірку, — каже журналіст. — Кольоровий папір був старий, дуже неяскравий, шерехатий — лежав у шафі роки. Мала його не любила, бо був дуже блідих кольорів. В діаметрі зірка мала сантиметрів 30. А блиску вже лаки-фарби декоративні додали.

 

 

Так та зірка у школі і залишилася.

Цього ж грудня Володимир вирішив зробити Різдвяну зірку собі додому, тож, почав «крутити» другу.

— За ріг завісив, шоб на вікні висіла, — згадує Володимир Гарматюк.

Вже під час роботи додав нові елементи, бо зірка  мені видавалася забідною тільки з п’яти рогів.

— Другу з макулатури офісної крутив, — посміхається Володимир. — А, ще одну почав робити — для Яреми Стецика. Просто забаглося мені подарувати, бо ми товаришуємо. Так і зробив йому оту, що зараз в шопці висить. Коли я йому зірку подарував, він і його дружина Наталка відразу сказали, що вона би пасувала файно до тієї шопки. Тож, наступного дня вона вже там була.


Коли зірки були готові, Володимир Гарматюк виставив їхні світлини у соціальній мережі Facebook і жартома написав, щоб люди замовляли ще.

— І — написала одна жінка з Криворівні, — розповів «Вікнам» автор. — Вона написала, що дуже їй сподобалася та, у шопці, і чи зміг би я її повторити… до Різдва… Часу було обмаль. Але я погодився, — каже Володимир. Дружина з донькою і сім’єю зі Сходу, яку ми запросили до себе на Різдво, ліпили вареники на Святвечір, а я — крутив зірку. Словом, зробив її за дві доби. І на вечір Різдва вона вже була там, у Криворівні — її автобусом передала Галина Петросаняк. Тож, наступного дня люди вже з нею в Криворівні колядували, а потім — маланкували. Цю зірку зробив за символічну плату — щоб на матеріали і фарби вистачило.

Володимир Гарматюк каже, що робити Різдвяну зірку загалом не складно, але — пальці потім трохи болять, адже крутити треба все вручну. У середньому, на виготовлення однієї зірки потрібно до трьох днів.

— Так, щоб не сильно страждала сім’я і відпочивати, — жартує Володимир Гарматюк. — До речі, свою зірку я потім подарував на згадку друзям зі Слов’янська. Щоби мали напам’ять щось про Святвечір. У них такого немає. Вони кажуть, що є звичай тільки вже сьомого січня, на Різдво йти з кутею до хресних. А кутя у них переважно з рисом.. Взагалі то вони не із самого Слов’янська. Перебралися туди,  коли терористи почали їхнє місто обстрілювати. Все кинули і поїхали. Тепер знімають житло. Кажуть, навіть у Слов’янську, який начебто звільнений, часто можна почути «кагда уже наши апять вєрнуцца», а вітання «Слава Україні» багато хто перекручує на «сала уранілі». Вони пропонують їм мінятися — кажуть, їдьте в денере, у нас там житло лишилося, а ми будемо тут жити, в Україні. Чомусь не їдуть. Словом, складно все там. Принаймні, зірка моя, яку для себе робив, тепер там, на тимчасовій квартирі у них, — каже Володимир.

Четверту свою Різдвяну зірку журналіст подарував Центру польської культури і європейського діалогу в Івано-Франківську.

На питання, чи тільки зірки крутить, Володимир посміхається і каже — ще капелюхи тестеві і тещі зробив — і показує на підтвердження світлини, — також із паперу!

— Якщо на наступне Різдво комусь треба буде зірку, то зроблю за символічну плату, — додає жартома Володимир Гарматюк. — Але замовляти треба у жовтні-листопаді — щоб без авралу.



Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження