ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Фронт змін
Фронт змін "прочищує вухо влади"


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Транспортна еволюція впирається у габарити

22.09.2015
6:02
Всі статті

Наприкінці літа в Івано-Франківську презентували нову мережу громадського транспорту. Над нею працювали чимало фахівців, до схеми включили пункти концепції, запропоновані міськрадою та німецькою компанією «JIZ». Розробником проекту виступив департамент житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку, а керівником – доцент Івано-Франківського національного університету нафти і газу, кандидат економічних наук Віталій Цих.

Минулого четверга цю схему руху громадського транспорту затвердив виконавчий комітет Івано-Франківської міськради. На 20 жовтня запланований конкурс на міських автобусних маршрутах, в результаті якого зі 110 перевізників має залишитися лише 14. Сама ж схема руху громадського транспорту мала б запрацювати з 1 січня 2016 року.

Гряде розмежування

За словами директора департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайла Смушака, до того, як винести схему на виконком, її було доопрацьовано з врахуванням пропозицій мешканців та перевізників. Наприклад, у попередній схемі було 10 тролейбусних маршрутів, а у новій – 8. Автобусні маршрути розділили на п’ять великогабаритних, що матимуть 37 автобусів, і 23 малогабаритних, де курсуватимуть 157 автобусів. Також розмежували тролейбусні та автобусні маршрути, щоб останні не забирали пасажирів у комунального транспорту.

Нова мережа передбачає створення автобусних маршрутів на вулицях, де раніше їх не було: Ленкавського, Левицького, Микитинецькій, Богдана Хмельницького, Ребета, Дудаєва, Промисловій, Кармелюка, Кисілевської, Деповській та Набережній ім. В. Стефаника в обидва боки. Автобусні маршрути нумеруватимуться з 21-го до 47-го, а номери від 1 до 8 належатимуть тролейбусам.

Згідно з нововведеннями, автобуси нового 21-го маршруту від онкодиспансеру будуть повертатися вулицями Петлюри та Чорновола, а новий 23-й маршрут сполучить Хоткевича і АС-3, поєднавши у собі теперішні 30-й та 31-й маршрути. Новий маршрут №45 проляже вулицями Кисілевської та Деповською і йтиме до вокзалу, а звідти – на Пулюя. Для випробування нової мережі громадського транспорту комунальники створили спеціальний сайт: www.eway.in.ua/ua/cities/frankivsknew/routes

Не всі проблеми вирішаться

За словами члена виконкому та учасника робочої групи, яка працювала над концепцією транспортної мережі, Руслана Руска, це «максимально можлива компромісна схема руху, але з великим ухилом на приватних перевізників». «Ми лише трохи зрушилися з місця, але це далеко не ідеальна схема. Адже вона не враховує всі аспекти концепції, яку розробляли з німцями, а вони підійшли до цього професійно», – акцентував він.

Пан Руско підкреслив, що є пункти, в яких схема запрацює на 100%, адже немає об’єктивних причин, щоб її не виконувати, а є пункти, які не запрацюють взагалі. До прикладу, великогабаритність та графік руху, тому що за цим немає елементів контролю.

Отже, на які зміни можемо розраховувати?

По-перше, в опрацьованій концепції основний пріоритет надається великогабаритному транспорту. У новій схемі руху збільшення габаритності відбулося, але лише на деяких маршрутах. Втім, підприємці вже починають нарікати на війну, економічні можливості, долар, кредити і т.д. Їм прописали умову закупити великогабаритні автобуси впродовж року.

За словами Р. Руска, коли міська влада лише починала співпрацю з німцями, то вони одразу сказали, що ніякі дослідження проводити не потрібно. А найперше треба попрощатися з таким анахронізмом, як малогабаритні автобуси, «пижики», маршрутки. Ще три роки тому перевізників попереджали, що у 2015 р. буде новий конкурс, де буде надаватися перевага великогабаритному транспорту.

«Так, війна, долар, економіка, але це в останній рік, раніше вони мали можливості, – переконаний член виконкому. – Я взагалі не розумію шантажу приватних перевізників до міста і вічного нарікання, що вони нічого не заробляють і постійно «в мінусі». Якщо ти «в мінусі», чого чотири роки їздиш? […] Було би погано, то не їздили б. Якщо вони за три роки не купили автобуси, то за рік точно не куплять. Тому, на мою песимістичну думку, ця проблема не буде вирішена».

Пан Руско додає, що місто не може зобов’язати приватний бізнес купити великогабаритні автобуси, але має поставити умову: на цьому маршруті заявки приймають тільки від великогабаритного транспорту. Тож якщо бізнесмен вважає, що заявка вартує того, щоб вкласти гроші та купити автобус, то він іде на конкурс, а якщо він не може, то місто має знайти заміну. Наприклад, знайти кошти в бюджеті на 2-3 тролейбуси чи автобуси для КП «Електроавтотранс», щоб закрити такі маршрути.

По-друге, у концепції мовилось про те, що перевага в обслуговуванні пасажирів має бути за муніципальним транспортом. Місто має вирішувати, які будуть маршрути, яка має бути мережа, які будуть автобуси, виходячи з інтересів пасажирів. Натомість в Івано-Франківську дотепер мережу робили з дуже великим врахуванням інтересів основних власників маршрутів. Здебільшого перевізники хочуть їздити там, де найбільший потік пасажирів. Тому в деяких місцях – ринок, вокзал, поштамт – маємо колапс.

Найкращим виходом з цієї ситуації є розведення маршрутів. Але в певних точках мають бути пересадки. Втім, щоб не перекладати фінансове подвоєння чи потроєння ціни за проїзд на пасажира, місту потрібно впровадити єдиний квиток. Та поки що зробити це неможливо, оскільки немає єдиного перевізника. Тому наразі місто мало б виставити таку умову перевізникам, що разом із прибутковим маршрутом він має обслуговувати і потрібний чи соціальний маршрут.

Треба буде домовлятися

Великою проблемою є те, що місто не може профінансувати купівлю потрібних йому 60-ти автобусів. Втім, якби зараз влада поклала собі за мету підсилити комунальний транспорт і знайшла на нього гроші, то він би вигравав у приватних конкурентів. Адже їздити влітку в автобусі, який кондиціонує, а взимку обігріває салон, набагато зручніше, ніж у «скотовозі». Комунальний транспорт, крім того, дешевший.

По-третє, у новій схемі руху лише частково врахований графік, який є однією з найбільших проблем. Бо якщо, наприклад, на маршруті є п’ять перевізників, то в пікові години кожний з них намагається захопити якнайбільше пасажирів, не дотримуючись правил.

По-четверте, вдалося частково зменшити число суб’єктів подання на лоти. Якщо колись на маршрут йшло п’ять перевізників, то зараз буде тільки один. «Це їх проблема, як вони мають між собою домовитися. Є кількість автобусів, які мають їздити, і є графік. Якщо підприємець виграв лот, то він несе повну відповідальність за дотримання графіку та курсування автобусів», – зауважує Р.Руско.

Серед безперечних «плюсів» нової мережі він називає часткове підсилення КП «Електроавтотранс». За його словами, раніше була велика несправедливість у тому, що на маршрути комунального транспорту, який виконує здебільшого соціальну функцію, адже не має обмежень у перевезенні пільговиків, місто запускало приватний транспорт, який забирав платних пасажирів…

«В Івано-Франківську комунальний транспорт завжди буде збитковий. Гіперзбитковий він буде через те, що місто не займається його розвитком, – акцентує пан Руско. – У нас одна з найгірших ситуацій з комунальним транспортом. Вона краща і в Тернополі, і в Чернівцях. На тролейбусних лініях не має працювати більше ніхто. А якщо не буде вистачати на лінії чотирьох тролейбусів, то слід докупити п’ятий».

…І безкоштовний WiFi

На минулотижневому засіданні виконкому, де розглядалася нова мережа громадського транспорту, перевізники почули, що на конкурсі мають або представити великогабаритний транспорт, або дати обіцянку, що через рік вони його придбають. Нові автобуси мають бути обладнані JPS-системами та безкоштовним WiFi. Перевізники мають так само безкоштовно возити пільговиків з 10-ї до 16-ї години і впродовж наступних п’яти років. Водії повинні мати фірмовий одяг та відеореєстратори, які закуповують за власні кошти.

Голова асоціації перевізників Івано-Франківська Володимир Сохан зазначив, що закупівля форми та відеореєстраторів не є значною перепоною для перевізників, а от закупівля великогабаритного транспорту – проблемне питання. У перевізників немає коштів на великогабаритні автобуси, адже ціна одного, за його словами, – близько 2 млн. гривень. «Великогабаритний транспорт для нас – нереально, – переконував Сохан. – Нам бодай два роки треба, щоб ми змогли їх закупити».

Втім, заступник міського голови з комунальних питань Руслан Гайда зазначив, що такі терміни прописані в законодавстві. І якщо через рік умови конкурсу не будуть виконані, то з перевізниками розірвуть договори, а місто закупить комунальні автобуси…

На переконання Михайла Смушака, схема руху громадського транспорту в Івано-Франківську запрацює згідно з графіком. «Нічого не може статися, хіба би війна», – наголосив головний комунальник міста. І додав, що конкурс буде проведено в жовтні, а вже 1 листопада представники міської влади підпишуть угоди з перевізниками. А через два місяці громадський транспорт буде їздити за новою схемою.

Може, й так. До 2016 року залишилося не так вже й багато, почекаємо?

Олександра БАКУН, ГК



Версія для друку


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження