ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Програма
Програма "Доступне житло"(2011)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Сільський голова Сівки-Калуської, який пішов добровольцем в зону АТО, розповів про життя на передові

09.03.2015
8:48
Суспільство
Олег Климишин, 42-річний сільський голова Сівки-Калуської, добровольцем пішов служити в АТО у складі 28-ї одеської механізованої бригади. Наприкінці жовтня його поранили під Волновахою. Лише місяць тому війт встав з інвалідного візка і почав трохи ходити. Зараз планує вертатися до роботи, бо війна війною, а село треба розбудовувати. Хоча насправді Климишин навіть з передової керував – з мобільного.

Сівка-Калуська – невелике село біля самого райцентру, Калуша. Тут лише 1600 мешканців. Олег Климишин війтує вже третю каденцію – понад 13 років. До того працював у міліції.

…Климишин сидить біля вікна. Його мати пані Анна допомагає синові надіти теплий светр, бо в кімнаті прохолодно. Права рука у чоловіка паралізована через поранення, тому сам цього зробити не може. Біля його ліжка – столик з ліками, ноутбук, книжка Василя Шкляра «Чорний ворон». Ще поруч велотренажер, а біля нього бронежилет з каскою. Його війт тримає, аби віддати комусь із односельчан, хто піде служити. До речі, з Сівки-Калуської на сході воюють четверо.

Навпроти прикріплено шведську стінку, аби чоловік займався. Він лише місяць тому встав з інвалідного візка, тому має розминати м’язи. По хаті пересувається за допомогою милиць.

Олег на ліжку розминає руку та розповідає про те, як воював. Говорить дуже спокійно, детально. Дивиться кудись у вікно.

В АТО Климишин пішов добровольцем наприкінці серпня. Спершу були навчання на Новояворівському полігоні (Львівщина), потім знов навчання – у селі Широкий Лан Запорізької області. Освоював навики оператора-навідника бойової машини піхоти у складі 28-ї одеської механізованої бригади. А звідти – на схід, під Волноваху.

«Наш блокпост був на трасі Маріуполь-Донецьк, – розповідає Климишин. – Ми стояли посередині, аби терористи не зайшли і не перекрили її. Неподалік ще працювала якась шахта, там вони й сиділи. Наша розвідка казала, що їх там з півтисячі. Було порівняно спокійно. Інколи пострілювали. Я тоді не сказав би, що то була війна. Щось таке незрозуміле – стріляли наосліп».

Пригадує, що на блокпост часто приїздили різні провокатори, які пропонували допомогу з документами, аби бійці тікали в Росію, рятувалися.

Під час одного мінометного обстрілу, 23 жовтня, Климишана та одного його побратима поранило. У Волновасі їм надали першу допомогу, потім перевезли у Маріуполь. А вже звідти гелікоптером, завдяки волонтеру Оксані Корчинській, найважчих бійців доправили у Дніпропетровськ, там чекали операційні. У Климишина діагностували сліпе тяжке поранення головного мозку, правої частини. У лікарні він провів півтора місяці, два тижні з яких був у реанімації.

«Мені та й усім хлопцям пощастило з лікарями, – каже війт. – Нейрохірурги з Дніпропетровська – дуже сильні спеціалісти. Там така школа, що не треба ні Ізраїлю, ні Америки».

За його словами, поранених привозили щодня. Місць не вистачало, тому, кого трохи підлатали, то переводили у лікарні ближче до дому. В Одесу, Харків, Київ. Західняків везли до Львова.

У Львові Климишина знов проперували. Витягли другий уламок з голови. Він багато розповідає про тамтешнього професора Івана Богдана. Той Олега оперував, а потім ще знайшов спонсорів, які оплатили виготовлення титанової пластини, бо ж череп був розтрощений.

Зараз у Климишина є потреба знай­ти добрий реабілітаційний центр і змусити нормально запрацювати руку й ногу. Такий знайшов у тому ж Львові. Має їхати туди цього четверга. Хірургічного втручання, каже, вже не треба, хоч у тілі ще є кілька осколків, але вони не загрожують життю.

Батьки Олега не можуть надякуватися небайдужим односельчанам, друзям і зовсім незнайомим людям. Особливо вдячні товаришам сина – Василю Кісілю та Миколі Жовніру.

«Якби не вони, не знаю, що робив би з тими паперами та й з усім, – каже Климишин. – Вони просто додому приїздили батьків підтримати, поговорити, поки я був там».

«У Дніпропетровську в лікарні підійшов до мене якийсь чоловік, запитав, чи я Климишин, і дав конверт із грошима, – пригадує пані Анна. – Перерахувала, а там 3 тис. грн. Я його не бачила ніколи і, певно, не побачу. Питаю, як хоч звати? Чоловік захвилювався, ніби я його щось страшне запитала. Кажу, я хоч службу в церкві найму за ваше здоров’я. Він пос­міхнувся і каже: «Тоді краще за моїх дівчат найміть».

З хлопцями із 28-ї бригади війт зідзвонюється чи не щодня. Вони далі на тому місці.

«Останні дні телефонував, то кажуть, зовсім спокій, навіть автоматних черг нема, – говорить Климишин. – Але ми не любили, коли спокійно. Тоді дуже тривожно, бо після спокою завжди щось стається погане».

Чоловік сміється, мовляв, побратими й досі не вірять, що він сільський голова, який пішов служити. Хоч дали йому позивний – «Голова».

«Зі мною хлопці були переважно з південних областей. Чудові люди, – з посмішкою говорить Олег. – Я казав, що чистокровний бандерівець з Івано-Франківщини, а вони говорили, що чистокровні миколаївські бандерівці, одеські, херсонські. Ми всі бандерівці там були. Приємно, як змінилося бачення того всього».

Поки сільський голова був на війні, у Сівці-Калуській роботою заправляла його секретарка. Климишин дуже її хвалить. Каже, сама вона росіянка, але патріотка України ще та. Бувало, що отак з-під Волновахи телефоном він роздавав роботу, щось радив, вирішував, а вона вже на місці сама. Тоді в селі дорогу ремонтували.

Якби зараз повністю одужав, то довго б не думав і знов йшов воювати, говорить війт. А поки потрохи буде вертатися до роботи у сільраді. Каже, наскільки ту роботу раніше ненавидів, настільки зараз хоче знову в те зануритись і робити, але вже більше.

Репортер



Версія для друку


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження