ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ
Новорічно-різдвяні ярмарки в Івано-Франківськ


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Передвиборчі маневри

08.09.2014
14:00
Політика

Україна заблукала у трьох розлогих соснах: війна, люстрація, дострокові вибори. У кожної з політичних сил – свій варіант виходу з цього хитросплетіння викликів, але ідеального – ні в кого не видно. Новий парламент, дострокові вибори якого призначені на 26 жовтня, мав би виконати історичну місію перезавантаження української політики. Але є небезпідставні сумніви, що й цього разу не все станеться так, як того очікує суспільство.

Суспільство чекає

"Люстрацію почали з себе", – запевняє з білбордів "Батьківщина". Як це проявляється на практиці – сказати важко. Відомо тільки, що лідер партії Юлія Тимошенко наголосила на необхідності оновлення партійного списку шляхом залучення "максимально широкого кола представників громадянського суспільства".

“Батьківщина” готова надати місця у прохідній частині свого виборчого списку авторитетним представникам громадянського суспільства, а також підтримати таких кандидатів у мажоритарних округах. "Ми віримо, що ці люди, які зайдуть до парламенту без партійних зобов’язань, без тягаря політичного минулого, допоможуть докорінно оновити владу і розпочати справжні зміни", – сказано у відкритому зверненні партії "Батьківщина".

Також політрада партії "Батьківщина" ще 25 серпня одноголосно виступила за об’єднання з усіма демократичними проєвропейськими партіями у наступному парламенті задля збереження "цілісності країни та якнайскорішого припинення війни".

У якому форматі братиме участь у дострокових парламентських виборах політична партія "УДАР", наразі невідомо, але її лідер Віталій Кличко вважає, що "суспільство чекає на об’єднання". "Має закінчитися ситуація, коли політичні сили б’ються між собою та поливають одна одну брудом. Політики мають об’єднуватися заради України», – заявляє він.

Власне про це й говорив лідер фракції "УДАР" Віталій Ковальчук у вівторок у кулуарах Верховної Ради, нагадуючи журналістам, що між Петром Порошенком та Віталієм Кличком 29 березня була підписана декларація про єднання. "Ця декларація передбачає нашу спільну діяльність, нашу спільну участь у виборах, в т.ч. до Верховної Ради. Конкретний формат сьогодні обговорюється, ведуться консультації і про прийняте рішення ми оголосимо найближчим часом", – підкреслив він.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода", очевидно, боротиметься за прохід у парламент самотужки. Наразі про якісь передвиборчі об'єднання від цієї політичної сили не чути. Натомість партія продовжує наполягати на введенні військового стану в країні чи принаймні в тих областях, де ведуться бойові дії, – Донецькій та Луганській. Лідер "Свободи" Олег Тягнибок навіть зареєстрував законопроект, що дозволяє проведення в Україні в умовах військового або надзвичайного стану будь-яких виборів, призначених до моменту введення такого стану.

Не час голосувати

Натомість Партія регіонів вважає розпуск парламенту і дострокові вибори несвоєчасними. "В умовах, коли в країні не забезпечено мир, важко говорити про реальні політичні процеси і вільне волевиявлення", – сказано в офіційній їх заяві. Тим не менше "регіонали" заявляють: "Ми йдемо на вибори і впевнені в успіху". Водночас одна із їх чільних членів Ганна Герман переконана, що вибори за такої ситуації стануть виборами «розколу» України. "Права на волевиявлення будуть позбавлені мільйони людей на Донбасі і на сході України", – вважає колишня соратниця Януковича.

"Складна ситуація в країні перетворює виборчу кампанію для нашої партії на екзамен, який іще ніколи їй не доводилося тримати", – заявив лідер КПУ Петро Симоненко на позачерговому 48-му з'їзді партії 29 серпня. До речі, комуністи, які вважають, що в Україні мають намір сформувати склад Верховної Ради, як висловився Симоненко, "під диктат автомата Калашникова", одними з перших затвердили передвиборчу програму та оголосили першу п'ятірку партійного списку з незамінним першим секретарем ЦК КПУ на чолі.

При цьому комуністи "умудрилися", не перестаючи критикувати українську владу, не сказати жодного кривого слова в бік Росії. Більше того, у своїй програмі вони заявили про бажання поставити "надійну завісу проНАТОвським задумам" і прокласти "стежку для відновлення добросусідських і братерських відносин з державами СНД, найперше з Росією, Білоруссю і Казахстаном".

Нові сили

На перше місце претендентів на парламентські мандати серед поки що непарламентських партій виходить порошенківська "Солідарність". 27 серпня з'їзд перейменував її на партію "Блок Петра Порошенка" та обрав керівником Юрія Луценка.

Хто увійде до списку оновленої пропрезидентської партії, поки що залишається загадкою. Ця політсила вже оголосила про намір зібрати якомога більше "демократичних політиків" у своєму списку, і немає сумніву, що відбою від кандидатів не буде. За словами Луценка, партія спробує залучити до своїх рядів Арсенія Яценюка та Олександра Турчинова, які вийшли з "Батьківщини", а також Віталія Кличка з соратниками. Виборчий список БПП, який вже викликає інтригу, Луценко пообіцяв оприлюднити на другому етапі партз’їзду на початку вересня.

Серед партій, потенційно прохідних у парламент, – Радикальна партія Олега Ляшка та "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. Якоїсь особливої активності цих політичних сил на передвиборчій стезі наразі не спостерігається. Хіба що можна зауважити те, що Гриценко у своєму блозі заявив: "Громадянська позиція" піде на вибори, вперше самостійно на вибори парламенту".

Ще одна з партій нового типу, яка могла б позмагатися за місця в парламенті, – це партія "Воля", але наразі вона не акцентує увагу на своїх парламентських амбіціях. "Оголошення виборів зараз – це черговий обман суспільства, – написав у Фейсбуці у вівторок член Ради партії, голова Громадського люстраційного комітету Єгор Соболєв. – Без люстрації кандидатів, без переходу до їх обрання за відкритими списками партій, без запровадження дієвого контролю за їхніми витратами цього не можна було робити".

На думку Соболєва, омріяне перезавантаження влади так не робиться. "Найкращі кандидати та виборці не зможуть відволіктися від справи оборони держави. А заробітчани від політики в цей час увіллють десятки мільйонів доларів в телепіар і спокійно повернуться в парламент під новими брендами", – вважає він.

Словом, з початку передвиборчої кампанії можна передбачити, що справедливе гасло "Зрадив виборців – на смітник історії!", яке пропонує виборцям партія "Справедливість", якщо й спрацює на цих виборах, то далеко не на "всі сто", а тільки частково.

Тарас ТКАЧУК, ГК

до речі

Електоральні настрої

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 28 червня – 10 липня, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку липня ц.р., то участь у них взяли б близько 60% виборців, а перемогу б здобула партія "Солідарність" (перейменована на партію "Блок Петра Порошенка"). 23% опитаних (серед тих, хто взяв би участь у виборах) проголосували б за цю пропрезидентську політсилу, 13% – за Радикальну партію, 11% – за "Батьківщину", 7% – за "УДАР", 5% – за "Громадянську позицію".

Близько 4% виборців готові голосувати за "Свободу" та КПУ. Близько 3% набрали б "Сильна Україна", Партія регіонів та "Фронт змін". Партія О.Богомолець набрала б трохи менше 2%, "Правий сектор" та "Самопоміч" львівського мера Андрія Садового – близько 1%. Ще близько 4% виборців підтримали б інші партії, а 16% – не визначилися з вибором.



Версія для друку


123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Березень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження