ifPortal.net - інформаційна агенція
Інформаційно - консультаційний центр ПАТ «Прикарпаттяобленерго»
Фотоальбом
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)
Різдво в Івано-Франківську(2012 р.)


Загрузка...

Фільми

Загрузка...


Зовнішнє освітлення Івано-Франківська: необхідність чи відмивання грошей?

15.12.2005
18:07
ifportal.net
Погляд збоку

Чергова сесія Івано-Франківської міської ради спричинила низку скандалів, які, як вже звично для нашої міської влади, не отримали своєї розв’язки. Цього разу, причиною непорозумінь у сесійній залі стало зовнішнє освітлення нашого міста.

Під час ХХІХ сесії 4 демoкратичного скликання, міський голова Івано-Франківська Зіновій Шкутяк, запропонував документ, в якому йшлося про запозичення міському бюджету коштів в сумі 5,5 млн. грн. на проект «Реконструкції зовнішнього освітлення міста». Це запозичення, мер планував зробити за рахунок застави комунального майна і земель запасу міста.
Однак, на противагу п. Шкутяку, міська фракція "Виборчого блоку Юлії Тимошенко", як вказано в їх заяві - "обурена проектом рішення ХХІХ сесії міської ради, який поміщено під №3 у так званому "Переліку питань, які пропонуються виконавчим комітетом". Члени фракції стверджують, що авантюрна та антисоціальна сутність цього документу, запропонованого міським головою від імені безіменного, - полягає в тому, що, фактично, за три тижні до закінчення бюджетного року, депутати повинні збільшити загальний обсяг видатків міського бюджету на 2005 рік.
Також, великого розголосу набув коментар депутата Івано-Франківської міської ради, голови обласного осередку УНП Віктора Анушкевичуса, який він оприлюднив на своєму сайті.
Зокрема, Віктор Андрюсович заявив: «Я категорично проти такого запозичення, та вважаю цей «документ» авантюрним за своєю природою.
По-перше, відсотки, які згодом сформуються через запозичення, будуть «лягати» в майбутньому на бюджет 2006 року, на загальний фонд, звідки відбувається фінансування всіх сфер життєдіяльності нашого міста, приміром, медицини та освіти.
По-друге, враховуючи те, що сьогодні, загальний фонд бюджету не виконується, а в розрізі фінансування, найбільш питому вагу - 90%, займає виплата зарплати, а на все інше, на медикаменти, захищеність, якість харчування, йде маленький залишок, то в результаті «мерівського запозичення» навіть він буде «з’їдатися».
Крім того, абсолютно не коректно поставлено питання щодо запозичення 5,5 тис. грн. Незрозумілість запозичення полягає і в тому, що існує альтернативний доцільніший спосіб вирішення проблеми. Приміром, можна взяти певну земельну ділянку, продати її, але виключно через відкриті та прозорі земельні торги, і цих коштів, повною мірою вистачить, щоб профінансувати зовнішнє освітлення.
В свою чергу, перший заступник Зіновія Шкутяка Олег Синютка спростовуючи вищезгадані коментарі та заяви скликав власну прес-конференцію та повідомив місцевим ЗМІ позицію міськвиконкому.
Зокрема, п. Синютка переконаний, що доцільніше здійснити запозичення до міського бюджету у 2005 році через випуск облігацій внутрішньої місцевої позики із погашенням боргу до 31 грудня 2010 року, однак не виключив і пропозиції депутатів міської ради, стосовно організації продажу земельної ділянки на прозорих та чесних земельних торгах і в такий спосіб вирішити фінансову проблему з реконструкцією зовнішнього освітлення.
“Темне місто сьогодні, споживає стільки ж електроенергії, скільки завтра буде споживати місто вже освітлене. Досвід показує, що чим позитивніша кредитна історія міста та відповідних муніципальних запозичень, тим під менший відсоток місто може розмістити свої муніципальні облігації, а це в свою чергу сприяє кращому позиціонуванню себе на ринку фінансових запозичень”.

Отож, черговий скандал і знову міська влада не в змозі його вирішити. Так, реконструкція вуличного освітлення – це важлива проблема нашого міста, однак не менш важливішою є і щодо визначення джерела фінансування цієї “вулично-світлової реконструкції”. Українські політики вже мають колосальний досвід по використанню державних грошей не за призначенням, однак, не все чисто у нас і з земельними торгами.

Андрій Олексин


Версія для друку

Залишити коментар:

Щоб залишити коментар, заповніть форму нижче:
Всі поля є обовязковими до заповнення
Ваше ім'я:
Контакт (в коментарях не відображається)
Повідомлення (максимальна довжина 1000 знаків.):
Введіть цифри з картинки ліворуч:


1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Квітень '24

Погода в інших містах
Готівкові курси валют
USD
EUR
куп.
7,93
10,97
прод.
7,97
11,14
Станом на 14.10.2010
Чи залишаєте Ви текти воду, коли миєте руки, чистите зуби або голитесь?
Так
Ні
Про необхідність економії води не думаю

Новини RedTram

Завантаження ...

Завантаження